Zdravje > Aktualno
903 ogledov

"Nevarni" bupropion spet med zdravili

Bupropion Profimedias
Učinkovina v antidepresivu Wellbutrin je pomotoma pristala na seznamu najbolj nevarnih drog, čeprav so jo in jo še psihiatri predpisujejo za zdravljenje depresije. Nova uredba o razvrstitvi prepovedanih drog napako zdaj popravlja, v prvo skupino pa umešča še tri nove psihoaktivne snovi.

Vlada je potrdila spremembo uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, s katero so se v prvo skupino prepovedanih drg vnesle tri nove psihoaktivne snovi. "Te nove psihoaktivne snovi so bile v Sloveniji oziroma v EU odkrite v zadnjih mesecih," pojasnjujejo v uredbi.

Z umestitvijo treh novih psihoaktivnih snovi, MDMB-CHMICA, Furanilfentanil (FU-F) in Akrilfentanil (ACF), se je seznam najbolj nevarnih prepovedanih drog razširil s 168 na 170.

Uredba ureja tudi uporabo bupropiona v medicini. S spremembo se bupropion iz prve skupine, v katero se uvrščajo najbolj nevarne droge, ki se ne uporabljajo v medicini, prestavi v drugo skupino, kamor so uvrščene rastline in substance, katerih uporaba je lahko nevarna, a se lahko uporabljajo v medicini.

Preplah zaradi Wellbutrina

Antidepresiv | Avtor: Profimedias Profimedias
Umestitev bupropiona, pri nas je kot antidepresiv pod imenom Wellbutrin v uporabi od leta 2008, v prvo skupino, je povzročila nemalo nemira in preplah med pacienti, ki so jim ga psihiatri predpisali za zdravljenje depresije. Z novo uredbo se nejasnosti odpravljajo in bupropion se uvršča med substance, ki se lahko uporabljajo v medicini. 

Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je že decembra sporočila, da je bil bupropion pomotoma uvrščen v prvo skupino prepovedanih drog. "Pri učinkovinah, kot je bupropion, gre za zahtevno področje, saj se vsako leto v sistemu zgodnjega opozarjanja in odkrivanja novih psihoaktivnih snovi v EU odkrije okoli sto novih substanc," so zapisali pri JAZMP.

"Gre za popolnoma nove psihoaktivne snovi ali pa za snovi, ki se sicer uporabljajo v medicini, a se obenem znajdejo tudi na črnem trgu. Ta sistem je zaznal pojav bupropiona na črnem trgu v Sloveniji. Snov se je prodajala mladostnikom in z namenom zaščite njihovega zdravja je bila uvrščena na listo prepovedanih drog."

Dodali so, da ista snov je obenem tudi sestavina registriranih zdravil, kar je bilo pri spremembi uredbe žal spregledano. Zdravilo s to učinkovino, če je pravilno uporabljeno v skladu z dovoljenjem za promet, ima namreč odobreno pozitivno razmerje med koristjo in tveganjem, torej v okviru zdravstvene uporabe ne more biti odobravano kot nevarno. 

Uporaba konoplje v medicini

Konoplja | Avtor: EPA EPA
Poleg tega s spremembo urejajo uporabo rastline konoplje v medicinske namene. "Standardizirani cvetni ali plodni vršički rastline konoplje, iz katerih smola ni bila iztisnjena, se bodo s spremembo uredbe v Sloveniji lahko uporabljali v medicini," je zapisano v uredbi. "Na ta način bo v Sloveniji v medicinske namene omogočena uporaba, poleg sinteznih in naravnih ekstraktov iz konoplje, še rastline konoplja."

Podobno širok nabor aktivnih snovi na osnovi konoplje, ki se lahko uporabljajo v medicini, imajo omogočen le v dveh državah EU (Nizozemska, Češka), v nekaterih drugih državah EU pa sistem, podobno kot pri nas, šele vzpostavljajo (Italija, Nemčija). 

"Pridelava in predelava konoplje v medicinske namene se s predlaganimi spremembami uredbe ne ureja in ostaja prepovedana, kar je v skladu s konvencijami OZN na področju drog in zakonom oproizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami," še pojasnjujejo v uredbi. "Za ureditev pridelave in predelave konoplje v medicinske namene, skladno s sklepom odbora za zdravje in omenjenimi konvencijami OZN na področju drog, je treba spremeniti zakon o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami."

PREBERITE ŠE: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.