Zdravje > Aktualno
28 ogledov

Nevarni ponedeljki po spremembi ure

Zivljenje 27.03.14. ura, budilka, foto: shutterstock Shutterstock
Konec meseca, natančneje 29. marca, nas znova čaka sprememba ure. Ta pomeni, da bomo morali kazalce premakniti za eno uro naprej in posledično uro prej vstati. Kardiologi opozarjajo na nevarnosti.

Pazite se ponedeljka po uvedbi poletnega časa, ko izgubimo uro spanca. Raziskovalci Univerze v Michiganu so v študiji opazili porast primerov srčnih napadov. Ob ponedeljkih po spremembi ure je po njihovih ugotovitvah za 24 do 25 odstotkov več srčnih infarktov v primerjavi z drugimi dnevi.

Nevarni štirje ponedeljki 

Po njihovih ugotovitvah ni nevaren le prvi ponedeljek, ampak kar štirje zaporedni ponedeljki po tem, ko menjamo uro na poletni čas. V raziskavi so opazovali paciente, ki so obiskali bolnišnico Michigan med letoma 2010 in 2013. Ugotovili so tudi, da menjava ure v jeseni, ko imamo uro več spanca, pripomore k zmanjšanju srčnih infarktov. V obdobju po jesenski menjavi ure so namreč zabeležili za 21 odstotkov manj srčnih infarktov.

Po mnenju avtorja študije, kardiologa Hindter Gurma, je povečano število srčnih infarktov povezano s krajšim spancem. “Spremembe, ki jih zaznavamo so majhne, se pa število srčnih infarktov zelo poveča, če dodamo še stres,” pojasnjuje. Svetuje, da se na poletni čas prilagajamo postopoma in sicer odidemo v posteljo 15 minut prej. To pa delamo štiri noči pred spremembo ure.     

Aktivisti iz več zveznih držav ZDA sicer pravkar začenjajo kampanjo za ukinitev spreminjanja ure. Želijo si, da bi imeli enoten skozi celo leto.

Komentarjev 1
  • GROM X 20:28 10.marec 2015.

    Ja to je to, spomladi več udarcev ,jeseni pa manj in je tam tam