Zdravje > Otrok
64 ogledov

Nevarni so lahko tudi pliškoti

igrace Shutterstock
Kupujte le varne igrače, ki so primerne za določeno starost otroka, opozarjajo pediatri. Ob igri pa bodite vedno prisotni, nesreča nikoli ne počiva.

“Otrokom podarite le varne igrače, ki naj jih uporabljajo le na varen način,” opozarjajo v Italijanskem združenju za urgentno medicino in pediatrično nujno pomoč. Nakup igrač, ki niso primerne za določeno starost, ki niso uporabljene na pravilen način, ali ki ne zadostujejo varnostnim standardom, je lahko za otroka usodno.

Pozorni na navedeno starost

“Paziti moramo, kaj podarimo otroku in ga med igro tudi spremljati,” svetuje predsednik združenja Antonio Urbino. Nikoli pa ne smemo kupiti igračke, ki ne zadostuje evropskim standardom varnosti. “Igračke morajo imeti oznako CE, vedno preverite tudi minimalno starost otroka, ki je napisana na embalaži,” pravi.

Svetuje tudi, da imajo starši opravljen tečaj iz prve pomoči, saj lahko z njim rešijo otrokovo življenje. Pogosto otroka rešijo prav starši s pravilnimi tehnikami nudenja prve pomoči ob davljenju s tujkom, včasih je potrebna zdravniška pomoč ali celo kirurški poseg. Zelo pogoste so zadušitve z deli igrač, zato so najnevarnejše igrače, ki se lahko razstavijo na majhne koščke. “V šestdesetih odstotkih primerov se zadušijo s hrano, za ostalih 40 odstotkov so najpogosteje krivi majhni deli igrač, kovanci in žvečilke,” pojasnjuje Urbino. Zelo nevarni so lahko tudi na videz neškodljivi deli igrač, kot denimo oči plišastih živalic ali kolesa od avtomobilčkov.

Zelo nevarne so lahko igrače z baterijami. “Ne zaradi zadušitve ampak zaradi snovi, ki se lahko razlijejo iz baterije,” opozarja. Te snovi lahko resno ogrozijo otroka in v zelo kratkem času povzročijo hude poškodbe, tudi smrt. “Igra je izjemno pomembna za otrokov duševni in telesni razvoj, a ne sme ogrožati njegovega zdravja,” pravi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.