Slovenija
51 ogledov

Nevarnih še več kašic

Odpoklic kašic ZPS
Tokrat so odpoklicane tri kašice znamke Holle.

Včeraj smo poročali o odpoklicu 400-gramske kašice Alnatura, na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) pa danes opozarjajo na odpoklicu treh bio kašic znamke Holle, ki so na voljo tudi v slovenskih trgovinah.

Gre za tri okuse kašic, in sicer bio proseno kašo, bio proseno kašo z jabolkom-hruško ter bio proseno kašo z rižem. Datum uporabe vseh je do 30. aprila 2015. "V primeru, da imate katero izmed teh kašic doma, je ne uporabljajte. Vrnete jo lahko prodajalcu, upravičeni ste do povrnitve kupnine," svetujejo pri ZPS.

Pri analizi vzorcev v Nemčiji so ugotovili, da so v kašicah prisotni tropanski alkaloidi, zato izdelki predstavljajo tveganje za zdravje. Alkaloid atropin in skopolamin sta v semenu navadnega kristavca, ki lahko kot plevel raste med ajdo. Če je ta neustrezno očiščena, lahko alkaloida zaideta v moko.

Od suhih ust do paranoje

Bolezenski simptomi, ki jih lahko povzročata: široke zenice, suha usta, omotičnost, težave z odvajanjem urina, nemir, paranoja, pospešeno ali upočasnjeno bitje srca, vroča koža in halucinacije, še navajajo na ZPS. Oblika in intenzivnost simptomov je odvisna od količine zaužitih semen, starost, kondicije in splošnega zdravstvenega stanja, med drugim pa se pri otrocih lahko pojavijo v hujši obliki.

Komentarjev 2
  • luka321 21:45 18.december 2014.

    Ravno to, da je med ajdo kakšen plevel pove, da je bila mogoče res pridelana na ekološki način. In ravno zaradi tesel kot si ti vsi raje uporabljajo herbicide in se na ta način ognejo slabi publiciteti med enosmerno mislečimi.

  • smejka 19:46 18.december 2014.

    To veliko pove o izdelkih BIO