Zdravje > Prehrana
323 ogledov

Nevarno presenečenje v vrečki s solato

Solata Shutterstock
Neprijetno in nevarno presenečenje lahko čaka v vrečki narezane in oprane solate, ki jo najdemo na trgovski polici, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Vrečke z oprano solato so kot naročene za vse tiste, ki nimajo časa za njeno pripravo. Žal je raziskava strokovnjakov z Univerze Leicester pokazala, da se prav v teh vrečkah lahko nahaja bakterija Salmonella, ki povzroča nevarne črevesne okužbe.

V raziskavi so ugotovili, da že samo rezanje listov solate spodbuja rast bakterije. Rast se zaradi tekočine iz listov poveča za 2.400-krat.

Ne pomaga niti pranje

Mikrobiologi so v raziskavi spremljali rast bakterije na številnih vrstah solate v vrečkah, ki so jih našli na trgovskih policah. Tako so spremljali hitro rast bakterij, ki jih ne odstranimo niti z dodatnim pranjem solate ali s hlajenjem solate v hladilniku.

To pomeni, da morajo imeti proizvajalci takšne solate zelo visoke higienske standarde, potrošnik pa mora takšno solato pojesti hitro po nakupu. Nekaj primerkov nevarne bakterije se lahko že v enem dnevu razširi v celo kolonijo.

Kaj je Salmoneloza 

Gre za črevesno nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije salmonele. Razširjena je po vsem svetu, povzročitelji pa so bacili iz družine Enterobakterij. 


Solata | Avtor: Shutterstock Shutterstock
"Salmoneloza je zoonoza, nalezljiva bolezen, katere povzročitelj se iz živali posredno ali neposredno prenaša na ljudi. S salmonelami je lahko okuženo na primer surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo," opisujejo na Inštitutu za javno zdravje (NIJZ). 

Pojasnjujejo, da se salmonele širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami: "Okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. S salmonelo se teoretično lahko okužimo tudi s pitjem vode, kar pa je v Sloveniji izjemno redko. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi."

Okužba poteka pogosto brez znakov, simptomatske okužbe pa potekajo kot akutno vnetje prebavil: "Pojavi se driska, bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura." Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov. Opozarjajo, da se redko ob črevesni okužbi s salmonelo tudi zaplete, bakterija pride v kri, povzroči sepso, vnetje v notranjih organih. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.