Slovenija
28 ogledov

Nevarnost za ukinjen odkup slovenskih pridelkov

Podražitev zelenjave Suzana Kos
V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) se bojijo, da bodo tuji kupci slovenskih podjetij živilsko-predelovalne indrustrije začeli ukinjati odkup slovenskih pridelkov in jih nadomeščati z uvoženimi.

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so zaskrbljeni in razočarani zaradi prodaje pomembnih slovenskih podjetij živilsko-predelovalne industrije. Kot pomemben člen v verigi od kmeta do kupca imajo velik vpliv na obstoj in rast slovenskega kmetijstva, saj jim večina slovenskih kmetov proda skoraj ves svoj pridelek.

"Razlog za zaskrbljenost je možnost, da bodo novi lastniki kot del večjih živilskih sistemov postopoma ukinjali odkup slovenskih pridelkov in jih nadomestili z uvoženimi," opozarjajo in dodajajo, da obstaja možnost, da bodo opustili in zaprli predelovalne obrate na slovenskih tleh, kar pomeni dodatno izgubo delovnih mest, opuščanje infrastrukture in manjši davčni prihodek. "S tem bo ogrožen ves trud, ki smo ga KGZS in drugi deležniki vložili v pripravo ter izvajanje dogovorov pri urejanju odnosa od kmeta do kupca," pravijo.

Veriga se ne sme pretrgati

Po njihovi oceni se lahko zgodi, da bo spet najkrajšo potegnil slovenski kmet, saj so ti dogovori predstavljali mehanizem za dolgoročnejšo ureditev medsebojnih odnosov v prehranski verigi in hkrati varovalko za doseganje še sprejemljive odkupne cene. "Če dogovori ne bodo več veljali in bodo odkupne cene povsem prepuščene tržnim razmeram, bo njihov predviden padec močno ogrozil obstoj slovenskih pridelovalcev," pravijo. 

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije upajo, da pri prodajah podjetij lastniki niso razmišljali samo o kratkoročnem finančnem dobičku, temveč tudi o posledicah, ki jih bi lahko imele za slovensko podeželje. Ostanemo namreč lahko brez večjega števila delovnih mest, obdelanih kmetijskih površin in slovenskih pridelkov. "To pa je v nasprotju z vsaj uradno usmeritvijo države, prav tako si tega ne želijo slovenski kupci. Zato naj vsi deležniki vložijo vse napore, da se veriga med kmeti in kupci ne bo dokončno pretrgala," so zaključili. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • s.i.k. 17:17 25.april 2015.

    .tako nekako.

  • s.i.k. 17:15 25.april 2015.

    .ja kdo pa je dvomil v to ? ..jest ne.

  • dragec 19:15 24.april 2015.

    NIČ AKCIJE, SLOVENSKE BRANJEVKE V AVTO IN V TRST PO SLOVENSKO BIO ZELENJAVO.