Šport
56 ogledov

Neverjetno izenačena Vuelta, sekunda razlike

Fränk Schleck EPA
Legendarni Fränk Schleck (Trek Factory Racing) je zmagovalec kraljevske 16. etape Dirke po Španiji. A njegovo zmago je zasenčil boj kandidatov za skupno zmago.

Joaquim Rodriguez (Katjuša) je sekundo zaostanka za Fabiem Arujem (Astana) v skupnem seštevku pretvoril v vodstvo za sekundo. Glavni favorit pa je kar naenkrat postal Tom Dumoulin (Giant – Alpecin), ki se drži odlično in zaostaja manj kot dve minuti, kar bo verjetno z lahkoto nadoknadil v kronometru, ki sledi v četrtek.

Na najtežji etapi Vuelte je kolesarje na 184 kilometrih proge pričakalo kar sedem kategoriziranih klancev, od tega sta bila zadnja dva prve in specialne hors kategorije. Zadnji vzpon je bil dolg 7 kilometrov s povprečnim naklonom 11 odstotkov. Na najtežjem delu se je naklon povzpel celo 22 odstotkov.

Že na prvem vzponu etape so se v beg podali Fränk Schleck, Omar Fraile, Carlos Verona, Pierre Rolland ter Rodolfo Torres, kmalu pa se je za njimi v lov spustila še peterica kolesarjev. Vzpon je prvi prečkal nosilec majice za najboljšega hribolazca Fraile, ki je tako še povečal svojo prednost, pri spustu pa je zasledovalna peterica ujela vodilno. Na naslednjih štirih vzponih je Fraile ponovil vajo in jih zmeraj prečkal prvi.

Glavnina se z ubežniki ni preveč ukvarjala, saj nihče ni bil visoko v skupnem seštevku, prednost je tako narasla celo na 22 minut. Ta je nato sicer začela padati, saj sta ekipi Katjuše in Tinkoff-Saxa močno dvignili tempo, a je pred zadnjim vzponom, kjer sta v ospredju ostala le še Schleck in Torres, še vedno znašala ogromnih 11 minut. Na zadnjem vzponu sta se vodilna ubežnika pridno izmenjavala v vodstvu ter tako ohranjala prednost pred zasledovalci. Na najstrmejšem delu tri kilometre pred ciljem pa je napadel Schleck in tekmeca pustil daleč za seboj. Z več kot minuto prednosti je zmagal pred Torresom (Team Colombia), na tretjem mestu pa je etapo končal Moreno Moser (Cannondale – Garmin).

"Sem zelo slab v skupnem seštevku, saj sem bil udeležen v številne padce. Zato smo morali spremeniti strategijo ter začeti ciljati na posamezne etape. Prejšnje dni so z begi poizkušali moji sotekmovalci, današnja etapa pa se je zdela pisana meni na kožo, zato sem se odločil, da danes poizkusim jaz. Toressa iz ekipe Colombia nisem prej poznal, zato sem bil zelo živčen, saj se nisem zavedal njegove moči. A dobival sem koristne napotke iz svoje ekipe kako naj se lotim zadnjega vzpona in izkazali so se za zadetek v polno. Zadnje čase mi je bilo zelo težko, rezultatov ni bilo, vrstile so se poškodbe, a današnja zmaga je lepo poplačala trdo delo," je povedal zmagovalec.

V ozadju se je bil boj med favoriti za skupno zmago. Astana je na zadnjem vzponu narekovala izjemen tempo, saj se je hotela otresti Dumoulina, a ji to ni uspelo. So pa zato začeli odpadati številni drugi kolesarji. V zadnjem kilometru je tudi Dumoulin začel nekoliko popuščati. Ko je to videl Rodriguez, je napadel na vso moč. Edini, ki mu je uspel slediti, je bil Fabio Aru. Rodriguez se je izkazal za močnejšega ter je z dvema sekundama prednosti prečkal ciljno črto, kar je bilo ravno dovolj, da je prevzel skupno vodstvo. Rafal Majka (Tinkoff – Saxo) je zaostal za 12 sekund in ima sedaj v skupnem seštevku zaostanek 1:35. Dumoulin, ki je zaostal za 27 sekund, v skupnem seštevku zdaj zaostaja zgolj za 1:51.

"Uh, tole sem odlično rešil. Izpadlo je dosti bolje, kot pa sem pričakoval. Nisem se počutil dobro na zadnjem vzponu, a vseeno nisem zašel v nobene večje težave. Tako pa ostaja še vse odprto. Zmagati na dirki bo težko. Sledi še nekaj težkih etap, ogromno pa bo odvisno od kronometra," je povedal Dumoulin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.