Avto
329 ogledov

Neviden za policijske radarje

Radar Veil/Youtube
Iznajdljivost ljudi ne pozna meja. Na trgu se je pojavila posebna zaščita, ki nanešena na avto radarjem in drugim merilnim napravam za hitrost otežuje delovanje.

V Sloveniji izrecno ni prepovedano uporabljati naprav, ki voznike opozarjajo, če zaznajo bližino policijskega radarja radarja, le motiti ne smejo njegovega delovanja. Na malce bolj tanek led pa bi stopili tisti, ki bi uporabili posebno "nevidno" sredstvo Veil G5 stalth coating. Šlo naj bi za edini tovrstni premaz na svetu, ki ga je izdelala ameriška družba Veil Co., specializirana za izdelavo "protipolicijske" opreme in z dolgoletnimi izkušnjami na področju "stealth" tehnologije.

Po poročanju Warda sredstvo vsebuje posebne snovi, ki so sposobne "vpijati" radarske žarke in IR žarke, tako da merilne naprave redarja ali policista, pa tudi samostojno stoječi radarji, ne morejo opraviti svojega poslanstva. Poleg tega je zaščitni sloj težko opazen. S tekočim sredstvom in čopičem je potrebno le prevleči svetila in druge odbojne površine avtomobila, vključno z registrsko tablico, pa bo uporabnik že precej bolje zaščiten proti "vse bolj invazivnemu kaznovanju in množičnemu nadzoru."

V Sloveniji utegne biti sporen

In prav tukaj nastane prva težava, saj slovenska zakonodaja prepoveduje posege v registrsko označbo. 

"Registrske tablice morajo biti pritrjene tam, kjer je to predvidel proizvajalec vozila, in sicer tako, da so dobro vidne in čitljive, niso poškodovane, upognjene, zakrite, dodatno prevlečene ali prekrite," pravi Zakon o vozilih, ki predpisuje 200 evrov kazni.

Prav tablice pa so tisti del avtomobila, na katerega bo uradna oseba najprej "posvetila" z žarkom merilne pištole. Zaščita je jasno nemočna tudi proti sistemu provida, ki deluje s pomočjo kamer.

Še ostrejši pa je naša zakonodaja glede onemogočanja delovanja merilnih naprav, saj izrecno prepoveduje uporabo naprav ali tehničnih sredstev, ki motijo merilne naprave, kazen pa je 800 evrov.

Komentarjev 6
  • McClain 06:05 09.marec 2015.

    da, ko bi znaki za zacetek in konec naselij bili malo bolj človeško postavljeni in ko ne bi merili na avtocesti, 300m po cestninski postaji , ki jih že 7 let ne bi smelo več biti, kjer se razveljavi omejitev ...prikaži več 60 ali celo 40km/h, ki je sama sebi namen oz zgolj pobiranju denarja.

  • McClain 06:03 09.marec 2015.

    bo verjetno drzalo, ker je kolegici pokazal meritev in se cas ni ujemal za 7-8 minut...

  • Skippy 15:43 08.marec 2015.

    ko bodo tudi znaki za omejitve pri nas "evropski", se jih bo upoštevalo. Dokler pa bodo balkanski, pa bo takšno tudi obnašanje voznikov.