Avto
7 ogledov

120 jih umre vsako leto

Prometna nesreča PGD Postojna
Kljub izboljšani varnosti cestnega prometa še vedno preveč žrtev.

Na predvečer dneva spomina na žrtve prometnih nesreč po Sloveniji potekajo številne slovesnosti. Osrednja je v ljubljanski mestni hiši, kjer je Zavod varna pot predstavil knjigo Nevidni svet žrtev prometnih nesreč, ki jo je napisala ambasadorka zavoda Damijana Žišt.

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je v nagovoru povedal, da se je v zadnjih letih varnost cestnega prometa izboljšala. "A žal ima ta uspeh grenak priokus," je dodal. "Še vedno vsako leto na naših cestah ugasne okoli 120 življenj, vsaj 800 udeležencev pa je huje poškodovanih in nekaterim od njih se za vedno spremeni življenje. Tudi njihovim najbližjim." Marsikatero od teh nesreč bi bilo po njegovem mogoče preprečiti.

Spomin na žrtve in opomin voznikom

"V knjigi je pet zgodb ljudi, ki so se sami poškodovali," je pojasnila Žištova. V glavnem so to zelo mladi ljudje, v času nesreče stari okoli 17 let. Avtorica je opisala njihovo pot rehabilitacije in kako so danes. Ostalo so zgodbe ljudi, ki so izgubili otroke ali partnerja v prometni nesreči. "To so žalostne, življenjske zgodbe, ki so me zelo presunile," je še dejala Žistova, sicer penologinja in novinarka Večera.

Do sedaj se je pogovarjala s številnimi žrtvami prometnih nesreč. Ko je videla, kakšne posledice puščajo prometne nesreče bodisi pri tistih, ki so nesrečo povzročili sami, bodisi pri ljudeh, ki so nekoga izgubili, se je odločila te tragične zgodbe napisati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.