Slovenija
9 ogledov

Nevihte z močnimi nalivi

Poplave Dolenjska B & B
V noči na nedeljo bodo pričele naraščati tudi reke v južni in osrednji Sloveniji, v nedeljo čez dan pa tudi drugod po državi.

"Reke v zahodni polovici države naraščajo, zlasti na območjih Idrijsko-Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja, na Bovškem, Bohinjskem in Vipavskem. V prihodnjih urah se bo naraščanje rek na teh območjih nadaljevalo, pri tem lahko posamezne reke poplavijo," sporočajo z Agencije RS za okolje (Arso)

V zadnjih 12 urah (od 6 do 18 ure) je v hribovitem svetu severne Primorske in na območju Julijskih Alp po njihovih podatkih  padlo od 50 do 110 litrov dežja na kvadratni meter, drugod manj.

Napovedujejo, da se bo deževje nadaljevalo do ponedeljka zjutraj, v noči na nedeljo in v nedeljo čez dan bo ozračje nestabilno, pojavljale se bodo tudi nevihte z močnimi nalivi, bolj verjetne v zahodni in južni Sloveniji.

Naraščanje rek 

V noči na nedeljo bodo pričele naraščati tudi reke v južni in osrednji Sloveniji, v nedeljo čez dan pa tudi drugod po državi. Ob nevihtah in močnejših nalivih lahko po ocenah strokovnjakov z Arsa hitro porastejo manjši vodotoki in hudourniki ter pri tem tudi poplavijo. 

"V nedeljo bo močneje narasla tudi reka Sava v srednjem in spodnjem toku. Kraške reke v porečjih Ljubljanice in Krke ter reke na severovzhodu Slovenije pa bodo dosegle največje pretoke predvidoma v ponedeljek," pravijo. 

Do 160 litrov dežja

Do ponedeljka zjutraj (v prihodnjih 36 urah) bo v širokem pasu od Zgornjega Posočja prek Javornikov do Snežnika ter na območju Kamniško - Savinjskih Alp predvidoma padlo še 80 do 160 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno lahko tudi več. "Drugod pričakujemo 30 do 70 litrov dežja na kv. meter. Najmanj dežja bo v severovzhodni Sloveniji," pravijo. 

Predvsem v višjih legah bo pihal močan jugozahodni veter, ob morju pa okrepljen jugo. Meja sneženja bo večinoma nad 2000 metri nadmorske višine, spuščala se bo šele v noči na ponedeljek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.