Slovenija
819 ogledov

Neža Arnolj: Zakaj na UKC Ljubljana še vedno ni bil izveden strokovni nadzor?

Neža Arnolj Zala Arnolj
Ali so bile pri zdravljenju Neže Arnolj storjene napake, še vedno ni znano. Nadzor nad delom zdravnikom je napovedala zdravniška zbornica, ki pa kljub pozivom policije in ministrstva, tega še ni začela.

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana ni izvedel nadzora glede zdravljenja dveletne Neže, ki so jo avgusta lani sprejeli zaradi odpovedovanja srca.

Utrpela hude možganske poškodbe

Neža Arnolj | Avtor: Z. A. Z. A.
Po nekaj dnevih zdravljenja so deklico, ki se ji je stanje slabšalo, priklopili na zunajtelesni krvni obtok (sistem ECHMO in nato LVAD), Zaradi strdkov v ceveh je Neža utrpela hude možganske poškodbe. Mesec dni kasneje so starše obvestili, da zaradi nedelovanja srca in poškodbe možganov, nadaljnje zdravljenje ni mogoče in pojasnili, da bo po odklopu iz sistema zunajtelesnega krvnega obtoka, umrla. Vendar se to ni zgodilo, deklica je živela naprej, zdravniki pa niso znali pojasniti, zakaj. Deklica je ostala v paliativni oskrbi, nove preiskave so, dokler starša zgodbe nista zaupala medijem, zavračali.

UKC Ljubljana notranjega nadzora ne bo izvedel

"Strokovni nadzor nad zdravljenjem deklice je decembra 2016 odredila Zdravniška zbornica Slovenije, zato ga v UKC Ljubljana nismo izvedli. UKC Ljubljana je vso dokumentacijo predal Zdravniški zbornici Slovenije," so sporočili iz UKC Ljubljana. Na vprašanje, ali so izvedli tako imenovani VPA, postopek vzročno posledične analize, ki je način obravnavanja varnostnih zapletov in odklonov, namenjen prepoznavanju, ugotavljanju in analiziranju teh dogodkov, na UKC Ljubljana, kljub večkrat postavljenim vprašanjem, niso odgovorili.

Sum malomarnega zdravljenja prijavljen policiji

Neža Arnolj | Avtor: Facebook Facebook
Starši, ki so izgubili zaupanje v zdravnike na UKC Ljubljana, so Nežo nato na lastno odgovornost odpeljali v Padovo, kjer so ji ponovno uvedli zdravila. Po večmesečni rehabilitaciji Neža sta starša nedavno sporočila, da se Neža vrača v Slovenijo in da se je njeno stanje izboljšalo. V UKC Ljubljana so potrdili, da od staršev odškodninske tožbe niso prejeli, so pa starši konec oktobra lani na policijo podali prijavo proti neznani osebi zaradi suma malomarnega zdravljenja.

 

Policija: Od zbornice nismo dobili še ničesar

"Potrdimo pa lahko, da kriminalisti PU Ljubljana od konca meseca oktobra 2016, natančneje 31. 10. 2016 preiskujejo sum kaznivega dejanja Malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti po členu 179. členu KZ-1, pri čemer je predkazenski postopek še v teku," so potrdili na policijski upravi Ljubljana, kjer poudarjajo, da je "preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj izjemno zahtevno, saj od preiskovalcev zahtevajo specifična znanja. Zato se policija v teh primerih poslužuje strokovnjakov medicinske stroke ravno z namenom pridobitve strokovnega mnenja."

Kriminalisti so že novembra lani v okviru preiskave zdravniško zbornico pozvali, naj izvede strokovni nadzor. "Policijska uprava Ljubljana je s strani ZZS proti koncu meseca januarja 2017 prejela pisni odgovor o načrtovanem nadzoru, vendar končnih ugotovitev nadzora do danes še nismo prejeli," sporočajo s policije.

Bo ZZS upoštevala tudi dokumentacijo iz Padove?

Zdravniška zbornica je dokumentacijo od UKC Ljubljana zahtevala na začetku novembra lani. Starši so bili informacije, da bodo na ZZS preučili zdravljenje Neže veseli, izrazili pa so dvom glede nadzora, če bo ta temeljil le na dokumentaciji UKC Ljubljana. "Njeno dejansko stanje je drugačno, kot kaže dokumentacija," poudarjata starša. Na zbornico smo naslovili vprašanja, ali bodo pri izvedbi nadzora glede obravnave Neže, zahtevali tudi dokumentacijo iz bolnišnice v Padovi. Na odgovore še čakamo.

Vendar nadzor na UKC Ljubljana oziroma na Pediatrični kliniki, ki jo vodi Rajko Kenda, ni bil izveden vse do danes.

Zaradi zapletov z novo predsednico ZZS odbori niso delovali

Zdenka Čebašek Travnik | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Odbor za strokovno-medicinska vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije v prejšnji sestavi je sprejel sklep, da bo za razjasnitev primera obravnave deklice Neže Arnolj izveden ekspertni nadzor na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Novi odbor, ki je bil imenovan na skupščini dne, 20. 4. 2017 in bo obravnaval konkretni primer, se bo sestal predvidoma v mesecu maju," sporočajo iz zdravniške zbornice, ki jo vodi Zdenka Čebašek Travnik. Zaradi spora glede določanja plače in avtoritativnega vodenja so ob začetku njenega mandata odstopili trije člani izvršilnega odbora. Ta je bil nato sestavljen 21. aprila in šele takrat so lahko začeli delovati tudi ostali odbori ZZS.

Zbornico na zamudo opozarja tudi ministrstvo za zdravje

Da naj zdravniško zbornico pozivajo tudi na ministrstvu za zdravje. "Ker gre za zdravljenje otroka, glede katerega po oceni Policije obstajajo sumljive okoliščine, ki kažejo na sum storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti po 179. členu Kazenskega zakonika, smo Zdravniško zbornico Slovenije z dopisom z dne 18. 11. 2016 zaprosili, da nas s potekom postopka strokovnega nadzora s svetovanjem redno seznanjajo," so sporočili z ministrstva za zdravje.

Zdravniška zbornica jih je konec novembra obvestila, da bo Odbor za strokovno medicinska vprašanja primer deklice obravnaval na decembrski seji in da jih bodo glede morebitne uvedbe strokovnega nadzora pisno seznanili. "Na Ministrstvu za zdravje do današnjega dne povratne informacije nismo prejeli. Na zamudo v konkretnem primeru smo Zdravniško zbornico Slovenije opozorili na sestanku, ki smo ga imeli 5. 4. 2017."

Zdravljenje v tujini plačali sami
Neža Arnolj | Avtor: FB FB

Na zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so medtem odločali o pritožbi staršev glede prvostopenjske odločbe, da zdravstvena blagajna za deklico ne krije stroškov zdravljenja v tujini. Pritožbo so zavrnili, starši so obravnavo v Italiji plačali sami in s pomočjo prispevkov ljudi.

 "Direkcija ZZZS je kot drugostopenjski organ odločitev sprejela na podlagi strokovnega mnenja konzilija Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, Kirurške klinike, Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo, v katerem je navedeno, da pregled, preiskava ali zdravljenje v tujini v tem trenutku niso potrebni. Konzilij je zaključil, da možnosti pregleda, preiskave oziroma zdravljenja pritožnice v Sloveniji niso izčrpane ter predlaga dodatne preiskave in dodatno evalvacijo stanja," sporočajo iz ZZZS

Posebej poudarjajo, da odločitev o napotitvi na zdravljenje v tujino zaradi izčrpanih možnosti zdravljenja v Sloveniji sprejmejo izključno na podlagi mnenja pristojne klinike, ki po zakonu predstavlja vrh posamezne medicinske stroke. V primeru pozitivnega mnenja ZZZS krije vse stroške zdravljenja v tujini, prevoz, ter stroške spremstva enega starša.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • maresem 07:57 07.maj 2017.

    Ti si pa res kreten.... danes si to potrdil že drugič. Amen.

  • brezheca 22:44 06.maj 2017.

    Če imate bolnega otroka ga nikar ne vodite k (slovenskemu) zdravniku.Tri zdrave marije in malo fajmoštru v žep.Otrok bo zanesljivo ozdravljen.Bog je velik.Amen.

  • sprehajalec 21:56 06.maj 2017.

    Tista pijavka na narodovem telesu Živic Kalanova mora vendar nekako zaslužiti 10 jurčkov na mesec. Zato nadzora ne bo.