Slovenija
290 ogledov

Nezakoniti "stop" v vse smeri

stop znak, ljubljana Žurnal24 main
Prometni znak na Y-križišču med ulicama Mala vas in Tešovnikovo v Ljubljani, na katerega nas je opozoril bralec, je neveljaven, pravijo na direkciji za ceste.

Na prometni znak "stop", ki stoji pred križišči s prednostno cesto, so cestarji dodali dopolnilno tablo "vse smeri" in jo postavili na tri mesta, tako da se morajo vozniki ne glede na to, s katere smeri se približujejo križišču, ustaviti.

Ker navedene rešitve ni v pravilniku o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah, smo se za pomoč pri razlagi, kako naj vozniki ukrepajo, ko pripeljejo do tega križišča, obrnili na Direkcijo RS za ceste. Tam so presenečeno potrdili, da takšna signalizacija ni v skladu z omenjenim pravilnikom, zato jo je treba odstraniti.

V tujini tako spodbujajo defenzivo
Kako točno so si v MOL, ki je pristojna za postavitev cestnih tabel na lokalnih cestah, zamislili potek prometa mimo tabel, še ni jasno. Morda so rešitev iskali v ureditvi prometa v drugih državah, kot sta recimo ZDA in Kanada. Tam so enakovredna križišča zelo pogosta, na njih pa so prav tako v vse smeri postavljeni "stop" znaki. Na ta način učinkovito upočasnjujejo promet in silijo voznike k defenzivni vožnji. Prednost v križišču ima vozilo, ki je prvo pripeljalo do "stop" znaka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.