Magazin > Lepota & telo
51 ogledov

Nezdravih pijač pri nas ne bo

Zivljenje 14.04.14, plocevinka foto: shutterstock Shutterstock
Prisoten bo predvsem v manj kaloričnih pijačah.

Pred kratkim so se na spletu pojavile novice, da v prehransko industrijo iz Amerike prihaja nova kemikalija, hujša od aspartama. Glede na poročanje različnih ameriških medijev ojačevalec okusa, imenovan sweetmyx, vpliva na zaznavo sladkega okusa. Kamen spotike predstavlja podatek, da je omenjena surovina na tržišče prišla brez odobritve Ameriške agencije za hrano in zdravila (FDA), poleg tega pa naj ne bi bilo opravljenih dovolj raziskav, ki bi razkrile, ali je njena uporaba varna.

Omenjeno surovino je proizvajalec navedel kot aromo, ameriška zakonodaja pa za arome ne predpisuje odobritve FDA; dovolj je že, če jih tretja oseba prepozna kot splošno varne za uporabo. V tem primeru jo to storilo ameriško združenje proizvajalcev arom in izvlečkov.

Za manj sladko

Sweetmyxa so se razveselili predvsem proizvajalci manj kaloričnih pijač, saj naj bi z rabo omenjene substance zmanjšali uporabo sladkorja in sladkornih nadomestkov, to pa naj bi jim omogočilo oblikovanje novih nizkokaloričnih pijač. Ekskluzivno rabo surovine naj bi po poročanju Reutersa s proizvajalcem že podpisalo podjetje PepsiCo. Surovino naj bi pri omenjenem podjetju uporabljali po vsem svetu v vseh brezalkoholnih pijačah. Kako je z uporabo pri nas, smo preverili pri Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Neodobreni dodatki

Vsa živila, ki so na trgu v Evropski uniji (EU), morajo biti skladna z določbami iz splošne živilske zakonodaje, kar pomeni, da morajo biti varna, pravijo pri UVHVVR. Če se živilu dodajajo aditivi (vključno z ojačevalci arom), aromatične snovi ali pa snovi, ki spreminjajo okus, morajo biti ti predhodno odobreni in vključeni na seznam EU odobrenih dodatkov. "Na trg EU tako ne smejo priti živila z dodatki, ki jih EU ne bi odobrila, na primer sweetmyx," pojasnjujejo pri UVHVVR.

Komentarjev 4
  • valcek2014 18:47 15.april 2014.

    ja ne pozabitfarmacija proizvaja omenjena sladilaAspartan najdete tudi v zdravilih, ki so namenjene otrokom(vsak tekoči antibiotik) , v aspirinu c+ in drugih zdravilihpreberite sestavo zdravilato je začaran krog:farmacija razvije umetno ...prikaži več sladiloga poceni proda podjetjem ki potrebujejo sladilafarmacija še sama uporabi sladiločlovek zboli ( zaradi raka in umetnih sladil)in ga hrani z zdravili ki jih je proizvedla preden daste otroku v usta antibiotik preberite vsebino

  • c1305166 15:33 15.april 2014.

    Zaradi istega razloga, kot dopuščamo, da nas tisti 1% izkorišča, ustvarja krize, vojne,... zaradi istega razloga, kot dopuščamo politikom, da nas imajo za norce, da nam neprestano lažejo, dopuščajo lobijem, da počnejo karkoli želijo, mi pa to financiramo...Zelo ...prikaži več na kratko:1. ljudje smo ovce.2. denar je sveta vladar.The end.

  • Avatar Greenoasis
    Greenoasis 15:04 15.april 2014.

    Aspartam, Acesulfam, Ciklamat... Vse to so umetna sladila, ki jih najdemo skoraj v vseh pijačah... Vsa ta umetna sladila so med prvimi povzročitelji za nastanek novodobnih bolezni - Rak. Zdravstvo porabi ogromne količine denarja za zdravljenje te bolezni... ...prikaži več a lobiji delujejo naprej in te pijače z dodatki umetnih sladil in barvil prodajajo vsepovprek... Zakaj se jim to ne prepreči... Zakaj ti koncerni ne uporabijo naravnih nadomestkov sladil napr. (Stevia rastlina je ena takšnih)...Ljudje dajmo se že enkrat zbistrit in enostavno bojkotirajmo te pijače, ki jih prodajajo celo za par centov... naivneži pa jih kupujejo ker je cena nizka...