Vizita za živali > Novice
159 ogledov

Nežne, igrive in izjemno pametne

Podgane Profimedias
Podgance so odlične hišne živali, z njimi se lahko igrate, kot mačka ali pes se odzivajo tudi na ime in pridejo k nam. Začnite jih socializirati in trenirati dovolj zgodaj.

“Podgane so odlični ljubljenčki, saj so nežne, igrive in izjemno pametne,” pravi ljubiteljica in skrbnica treh podganc Mija Leban. Opozarja pa, da so lahko zelo občutljive živalice in da jih je potrebno že od malega socializirati.

Pojasnjuje, da jih od matere ločimo pri petih tednih, ko je ne potrebujejo več. Svetuje pa, da podganice vzamemo v paru, saj si bosta v naši odsotnosti delali družbo. Najbolje bo, če sta istega spola, saj so podganice znane po tem, da se sicer hitro razmnožujejo.

Odzivajo se na klic

“Podganca bo morda prvi dan nekoliko boječa, a se bo ponavadi že takoj naslednji dan hitro navadila na nas,” Pravi Mija. Dodaja, da moramo paziti, da nam prvi dan ne pobegne, saj je zelo hitra in se rada skrije za pohištvo. Ko bo starejša in se vas bo navadila, jo boste imeli lahko spuščeno povsod, saj se odzivajo na klic in hitro pritečejo.

“Kljub temu bodite pozorni, da ni v bližini stvari, kjer lahko povzroči škodo, saj kaj hitro pogrize razne materiale,” opozarja. Posebej moramo biti pozorni na strupe, zdravila ali električne kable. Pojasnjuje, da je njena podganiza zgrizla škatlico prehranskih dopolnil, naredila luknjo v fotelj in ji uničila žepe na majicah.

Kot pes ali mačka 

pes mačka | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Skrbniki lahko podganice nosijo naokoli. Ko so starejše in navajene človeka, jih lahko spustijo tudi na travniku, pa se bodo ob klicu praviloma hitro vrnile. “Gre za zelo pametne živali, lahko jih primerjam s psom ali mačko,” pravi Mija. 

Pojasnjuje, da jih je treba trenirati že od malega, odlična motivacija pa je hrana. “Podgane obožujejo hrano, predvsem razne priboljške, kot je denimo sir,” je povedala. Podgane so sicer tako kot ljudje vsejeda bitja, rade imajo stročnice, semena, sadje, zelenjavo, jedle bodo tudi meso. “Ravno tako kot ljudem pa tudi podganam škodi sladka, slana, pikantna, mastna, pokvarjena oziroma stara hrana,” pravi.

Puščajo sled 

“Edina stvar, ki me pri podganah moti, je nenehno lulanje po kapljicah. Če hodijo po naročju, če se stiska v mojem žepu, če hodi po pisalni mizici, ves čas spušča kapljice urina,” opisuje Mija.

Sama ima zato kar brisačke za podgance ali podloge za enkratno uporabo, ki se jih uporablja za pasje mladičke, dojenčke ali starejše osebe. Sama jih spusti na fotelj, kjer so podloge. Ko jih ima v naročju, pa ima pod njimi brisačo. “Najlepše je, ko smo zunaj in mi za to ni treba skrbeti,” pravi.

Redno skrbimo za higieno

“Podganice so rade čiste. Če pa ne bomo zanje primerno skrbeli, bodo hitro smrdele,” opisuje Mija. Sama svetuje kar redno kopanje v vodi: “Če jih boste kopali od malega, se bodo navadile in jim bo kopanje postalo všeč.” Nekatere sicer ne marajo kopanja in se od nelagodja med samim kopanjem tudi podelajo. 

“Ko jih kopate s šamponom, uporabljajte blag šampon za mačje ali pasje mladičke,” svetuje. Sicer pa bodo ostale čiste, če bomo vsak dan menjali steljo v njihovi kletki. Tudi po stelji se namreč lulajo, zato bomo z rednim menjavanjem preprečili, da bi njihova dlaka smrdela. Z rednim kopanjem in menjavo stelje boste poreprečili tudi praskanje, lahko tudi določene alergije.

podgana istock 325 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Vključite jo v življenje

Stroški so pri podgani majhni. Za mlado podgano boste odšteli le nekaj evrov, večji strošek je velika kletka, kjer naj ima na voljo dovolj prostora za hišico, plezanje, morebiten bazenček in celo toaleto za kakce. 

“Z njo se ukvarjajte čim več, vključite jo v svoje življenje, saj ni rada v kletki,” razlaga Mija. Z njo se lahko učite, imate jo ob sebi ob branju, gledate televizijo, s seboj jo nesite na dopust, na izlet v naravo. “Žal podgane živijo zelo malo časa, to je tudi njihova slaba lastnost. Mislim, da v povprečju živijo dve leti in pol,” je dodala. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.