Slovenija
13 ogledov

"Vlada se je neposredno vpletla v programsko politiko RTVS"

RTV, RTVS, deček, piščal Bobo
Nepodaljšanje avtorskih pogodb na RTV Slovenija dobiva nove razsežnosti. Gori doli naokoli, Lahko noč, Turbulenca, Glasba našega časa so med drugim tiste oddaje, ki bodo ukinjene, so za naš portal pojasnili na javnem zavodu. Prav tako ne bo več projektov, kot sta Poletna noč in Festival narodnozabavne glasbe.

Po sprejetih sklepih so z Radia Slovenia na vlado oddali seznam pogodb, ki zajemajo avtorstvo glasbe, glasbene in gledališke kritike, voditeljstvo in pripravo satiričnih oddaj, avtorstvo in pripravo strokovnih besedil, glasbeno opremo oddaj, odkup besedil za radijske igre idr. Ker do danes ustreznega odgovora niso prejeli, kot navajajo, so sporočili, da bodo z današnjim dnem nekatere oddajer odpadle ali bodo predvajane v okrnjeni obliki.

"To pomeni, da se je vlada neposredno vpletla v programsko politiko RTV Slovenija, kar je v opreki z dokumenti Sveta Evrope o javni radioteleviziji," je sporočil direktor Radia Slovenija Miha Lampreht.

Manjše število oddaj je v tem tednu že odpadlo, še več pa jih bo od 9. aprila 2012 dalje, so za zurnal24.si pojasnili na Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Zaradi sklepa vlade o prepovedi sklepanja avtorskih in svetovalnih pogodb je s prvim aprilom ostalo brez pogodbe približno 400 njihovih honorarnih sodelavcev.

Ogrožene oziroma na dolgi rok odpadle so naslednje oddaje:

  • oddaje za otroke in mlade (sobotni Studio Kriškraš, Hudo!, projekt Misli z vodo, Lahko noč, otroci, Gori doli naokoli …)
  • oddaje, namenjenih gluhim in naglušnim (Zgodbe iz školjke, Prisluhnimo tišini …)
  • oddaje za zamejske Slovence (Športel, Brez meje, Športna mreža, Sotočja …)
  • romska oddaja (Naše poti)
  • izobraževalne oddaje (Turbulenca, Ugriznimo znanost, Svetovalni servis …)
  • zabavne oddaje (Radio Ga Ga, Moja Slovenija, Hotel Romantika …)
  • glasbene oddaje (Hip Hop in R'N'B, V soju žarometov, Cederama, Glasba našega časa …)
  • športne oddaje (Naval na šport, Nedeljsko športno popoldne, Športna sobota …)
  • kulturne oddaje (Pisave, Dvanajst, Panoptikum, Osmi dan, Spreminjajmo svet z glasbo)
  • verske oddaje (Ozare, Duhovna misel, prenos bogoslužij …)
  • izvedbe velikih tradicionalnih projektov, kot so Slovenska polka in valček, Alpski večer, Poletna noč, Festival slovenskih šansonov, Festival ljudske glasbe, Festival otroške glasbe, Festival narodnozabavne glasbe …)

RTVS ni treba prekiniti sodelovanja s honorarci

Več novinarskih organizacij že ostro protestira proti odločitvi vodstva RTVS, da bo zaradi vladnega sklepa o nepodaljševanju avtorskih pogodb tudi samo uveljavljalo takšno načelo in prekinilo sodelovanje z dolgoletnimi honorarnimi sodelavci, poroča STA. Želijo namreč opozoriti, da je vlada ob sprejemu omenjenega sklepa zavzela stališče, da ukrep velja le za neposredne proračunske uporabnike. RTVS pa to ni.

Komentarjev 5
  • dajno 21:31 06.april 2012.

    V kolikor je teh 400 tako pomembnih, da je očitno ogrožen program, potem pa ostalih 3000 odpustit pa te zaposlit!

  • mrki 18:56 06.april 2012.

    Nlada je samo pokazasla, kdo na RTV sploh kej dela!! Vse sedaj redno zaposlene odpustit , če ne znajo delat , pa na mesto njih zaposlit te honorarce!! Lenuhi RTV-jevski!

  • gggg 18:17 06.april 2012.

    Zakaj pa teh oddaj, ki so odpadle in ki naj bi še odpadle ne delajo kar tisti, ki so redno zaposleni na RTV? Če ne znajo, potem se jih pač odpusti in na njihova mesta postavi tiste zunanje, ki zdaj ne morejo delati.