Šport
2067 ogledov

"Ni me sram niti nisem ponosen"

Bojan Kosednar je bil ob našem obisku v zaporu nabit s pozitivno energijo, ki jo
1/13
Žurnal24 main
V večini primerov je poškodba tista, zaradi katere mora športnik na vrhuncu prekiniti svojo kariero. Slovenski MMA borec Bojan Kosednar pa jo je moral zaradi odhoda v zapor. Zakaj? Poglejte v videu.
Prepričan sem, da sem lahko najboljši na svetu.
Bojan Kosednar

Kot smo zapisali v sredo, si boste danes (četrtek) in v petek v dveh delih lahko ogledali prispevek o slovenskem MMA borcu Bojanu Kosednarju, ki trenutno v ljubljanskem zaporu na Povšetovi prestaja zadnje mesece dveletne zaporne kazni. Eden najboljših borcev na sončni strani Alp v prvem delu prispevka brez sramu pove, zakaj se je znašel za rešetkami. Ob tem pa je Kosednar razkril še kup drugih zanimivih podrobnosti.

Začel z judom
Pot Bojana Kosednarja, ki se je rodil 21. 7. 1983, se je začela v Štepanjskem naselju v Ljubljani. Od tam pa ga je pot vodila na vse strani sveta. Še preden se je začel ukvarjati z novodobnim gladiatorskim športom, se je Želva ukvarjal z judom. Toda na tatamiju, čeprav je bil mladinski reprezentant, nikoli ni zablestel v tolikšni meri kot kasneje v MMA.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pot v neznano
Čeprav je Kosednarja MMA zanimal že dlje časa, pa leta 2007, ko se je s športom s koreninami v Braziliji začel resneje ukvarjati, o njem praktično ni vedel ničesar. Kot je dejal, je šlo na začetku bolj za avanturo in v avanturističnem duhu se je tudi podal na prvo profesionalno borbo v karieri. Ognjeni krst je doživel v Zadru proti Ivici Kristeju. Bojan je v Dalmaciji pokazal odlično predstavo, ob kateri bi marsikdo pomislil, da je to že njegova 20. borba v karieri in ne prva. Zmaga je bila neizbežna, kakor je bila nato neizbežna tudi odločitev Želve: "Jaz se bom s tem športom ukvarjal profesionalno.“ Nista minila niti dva meseca in agent Zlatko Mahič je Kosednarju uredil že novo borbo. V Trbovljah se je v kletki pomeril z Miranom Fabjanom. Tudi tokrat je ring zapustil kot zmagovalec. Enako pa je bilo tudi v naslednjih štirih borbah, ko je po vrsti premagal Dragana Bakulo, Marca Sanitja, Bodana Dana in Fabricia Nascimenta.

Vsak, ki se je kdaj ukvarjal s športom, dobro ve, da se zmaga od zmage razlikuje. Kosednar je tako še posebej izpostavil zmage proti Bakuli, Santiju in Nascimentu. Zmage proti izkušenim borcem so Bojanu dale veliko samozavesti, saj je večina menila, da je zmaga proti takim borcem le iluzija, a Kosednar je dokazal nasprotno.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Padec na trdna tla
Po šestih zaporednih zmagah je Bojan na mizo dobival številne ponudbe za dvoboje. Skupaj z agentom sta se odločila za pot na Otok, kjer ga je v Notthingamu čakal Paul Semtex Daley. Danes eden najboljših borcev v organizaciji UFC v velterski kategoriji je bil za Bojana težak preizkus, ki se je na koncu izkazal za pretežkega. Semtex je Bojana porazil s knock outom v prvi rundi. "Priznam, da je bil boljši," se Bojan spominja svojega prvega poraza v karieri, ki je obenem tudi pomenil padec na trdna in predvsem realna tla.

Želva
Bojana Kosednarja mnogi poznajo le pod njegovim vzdevkom Želva. Šestindvajsetletnika se je ta vzdevek oprijel že v mladosti. Na prvi borbi v Zadru pa je bil prijavljen le kot Bojan Zelva. Torej brez priimka.

Dežela samurajev ga je navdušila
Po porazu, ki je na Bojanu ob telesnih pustil tudi psihične poškodbe, pa ni bilo veliko časa za počitek in celjenje ran. Čez dober mesec ga je namreč čakal nastop na Japonskem. V deželi vzhajajočega sonca je nastopil na turnirju četverice. "To je povsem drug svet,“ je dejal Bojan, ki se takrat še ni dobro zavedal, kaj mu je uspelo narediti v enem letu, ko je prehodil pot iz Zadra in 2000 gledalcev do slavne Saitama arene in skoraj 20.000 gledalcev.

V deželi samurajev je Želva v ring stopil z domačinom Kazunorijem Yokoto. Kljub srčni predstavi in borbi do zadnjega atoma moči to ni bilo dovolj za zmago. Da bi bilo vse še težje, so sodniki Bojanu pokazali dva rumena kartona. "Za take stvari še nikogar niso opozorili," je Bojan še danes besen, ko se spomni teh podrobnosti. Ob tem pa je prejel tudi zelo neugoden in boleč udarec v moškost. Kljub porazu se Bojan obiska Japonske rad spominja in obljublja, da se želi vrniti ter dokazati, da tisti poraz ni bil realen pokazatelj njegovega znanja.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pred zaporom še v Varšavo
Veliko slabše kot v športnem se je Bojanu godilo v zasebnem življenju. Stare grehe je pač treba odplačati. Kmalu po prihodu iz Japonske je Bojan tako dobil odločbo sodišča, ki bi jo lahko spremenila le naravna katastrofa. Preden je odšel za rešetke, je Kosednarja čakala še borba v Varšavi proti Macieju Gorskemu.

2. del v petek
Drugi del prispevka o Kosednarju bomo objavili v petek.

"Težko se je boriti, če veš, da moraš v zapor," je dejal Kosednar. Verjetno je tudi to pripomoglo k tretjemu zaporednemu porazu. Nekaj pa so dodali tudi sodniki, ki so bili na strani domačina. "Nimaš kaj. Glavo dol v hotel in domov, nato pa sem moral v zapor," je odkrito dejal Bojan. Kosednarja zdaj čaka še nekaj mesecev ždenja v zaporu, poleti pa bo znova stopil na prostost in začel svoj povratek med najboljše. "Prepričan sem, da sem lahko najboljši na svetu,“ jasno in glasno napoveduje Bojan Kosednar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.