Slovenija
28 ogledov

"Ni razloga, da se ne bi zaljubil v Slovenijo"

Letalo kitajske vlade
1/3
EPA
Dejan Židan je Kitajcem, ki jih vodi podpredsednik kitajske Vlade Wang Yang, Slovenijo predstavil kot primerno vstopno točko za kitajsko gospodarstvo, ker da je Evropske unije, kjer ima osrednjo lego, pa tudi odlične logistične potenciale.

"Povabili smo kitajske investitorje, da pogumno investirajo v Sloveniji v korist obeh držav," je dejal podpredsednik vlade Dejan Židan, ki gosti eno najpomembnejših kitajskih delegacijo v Sloveniji doslej.

"Naši odnosi so že postali vzor prijateljskih odnosov med državami različnih velikosti in družbenih sistemov," je dejal Wang. "Zahvaljujoč drevesom, ki so jih zasadili naši predhodniki, lahko uživamo v hladu teh dreves. Tem drevesom moramo dati še več vode, da bodo rasla tudi v prihodnosti," je bil slikovit.

Dobri politični odnosi naj se nadgradijo v gospodarstvu

Slovenija in Kitajska imata po Židanovih ocenah odlične dvostranske politične odnose, ki so primeren temelj za nadgradnjo gospodarskih odnosov. "Skupni politični cilj je, da gospodarsko menjavo pospešujemo in naredimo vse, kar je v naši moči, da se ta razlika med uvozom in izvozom čimbolj zmanjša," poudarja Židan.

Podpredsedniku kitajske vlade se je zahvalil za odločitev, da v relativno kratkem času organizirajo ta obisk na visoki ravni in da je s seboj pripeljal izjemno močno gospodarsko delegacijo, v kateri je okoli 150 predstavnikov kitajskih podjetij.

Wang pa je poudaril še, da je njegov prvi obisk v Sloveniji namenjen utrditvi tradicionalno prijateljskih odnosov med državama, krepitvi sodelovanja na različnih področjih in pripravam na srečanje voditeljev 16 srednje in vzhodnoevropskih držav s kitajskim premierjem Li Keqiangom, ki bo decembra v Beogradu.

Kot je poudaril, bi morali državi okrepiti gospodarsko sodelovanje in trgovino, saj se lahko dobro dopolnjujeta. Kitajska lahko ponudi veliko tržišče in primerna sredstva za Slovenijo, Slovenija pa je za Kitajsko pomembna zaradi visoke stopnje tehnološkega razvoja in strokovnega znanja na področju upravljanja v času, ko Kitajska izvaja prestrukturiranje in reforme.

"Utrujen sem zaradi čistega zraka"

Wang je še dejal, da so mu povedali, da ima Slovenija v svojem imenu angleško besedo za ljubezen in čeprav je tu kratek čas, je opazil, koliko ljubezni je tu. "Ta država ima čudovito pokrajino, čudovite vode in prijazne ljudi, zato ni razloga, da se ne bi zaljubil v to državo," je polaskal Slovencem.

Wang se je ob začetku srečanja z novinarji pošalil, da je zaradi časovne razlike in preveč svežega zraka v primerjavi s Pekingom malce zaspan, zato bo svojo izjavo prebral.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.