Svet
85 ogledov

Suha Arafat o življenju z voditeljem

Suha Arafat EPA
"Moja zgodba ni tako čudovita, kot izgleda na prvi pogled," pravi žena preminulega palestinskega voditelja. "Če bi se rodila še enkrat, se ne bi poročila z njim."

Turški dnevnik Sabah je objavil intervju s soprogo preminulega palestinskega voditelja Jaserja Arafata. Novinarka časnika Nur Batur v pogovoru s Suho Arafat odkriva manj poznane podrobnosti iz njenega zakona.

"Njeni plavi lasje bolj spominjajo na Britanko," piše Baturjeva o 49-letni Suhi, ki se je z Jaserjem Arafatom poročila na svoj rojstni dan, leta 1990, ko se je Sadam Husein pripravljal na okupacijo Kuvajta. "Moja življenjska zgodba ni tako sijajna, kot je videti na prvi pogled," v intervjuju pove Suha, ki je Arafata označila za "njeno usodo".

Novica, da je Arafat poročil 33-let mlajšo in to celo kristjanko, je bila povod za številne kritike. Do tedaj se ni veliko pisalo o zasebnem življenju palestinskega voditelja, ki je na vprašanje, zakaj se ne poroči, odgovarjal, da je "poročen z revolucijo".

Spreobrnila se je v islam

Suha se je rodila in odrasla v krščanski družini. Po šolanju v samostanu v Jeruzalemu se je poročila z Jasarjem in se spreobrnila v islam. Na vprašanje, ali je živela tri življenja, pred, z in po Arafatu je Suha novinarki odgovorila: "Ne tri, dve življenji sem živela. Otroštvo in mladost je bilo moje prvo življenje, Jaser Arafat moje drugo. Ponosna sem na to, da moja hčer nosi njegov priimek, vendar je bilo moje življenje z Jaserjem težko, še težje pa je po njegovi smrti." Dejala je, da se ji zdi, kot da hodi po minskem polju. "Nikoli ne vem, kdaj bo eksplodirala mina. Zakon je trajal 22 let, a je bilo, kot bi jih bilo 50."

Začarala jo je karizma

Pred Jaserjem je bila zaljubljena v nekega francoskega pravnika, nato pa se je zaljubila v Jaserja in se z njim poročila v Tunisu. "To ni bila prava poroka. Mama je prišla z avionom in se sprla z Jaserjem," je dejala. "Sedaj mi je jasno, zakaj. Če bi tedaj vedela, kaj me čaka, se ne bi poročila."

Življenje z velikim palestinskim voditeljem opisuje kot polno osamljenosti, žalosti in bolečine. "Svoji hčerki vedno pravim, naj se drži stran od politikov," je povedala za časnik. "Ni bilo družinskega življenja. Pri 25 sem se zaljubila v karizmatičnega voditelja. Povedal mi je, da je v svojem življenju ljubil samo dve ženski. Prva je bila Nada Jashuriti, ki so jo ubili v Bejrutu, druga sem bila jaz. Če vam to pove veliki voditelj, je normalno, da naredi vtis na vas."

Ves čas se je skrivala

Suha pravi, da se je vanj zaljubila, vendar takrat ni vedela, kaj je ljubezen. Rojena je bila v bogati družini, njen oče je bil bankir, mati pa aktivistka. "Vsi moji problemi so se začeli s prihodom Jaserja," je povedala. "Živela sem v tajnih bivališčih, neprestano sem se selila z enega na drugo mesto. Nikoli nisem vedela, kaj in komu lahko kaj rečem ali naredim. Nisem se mogla pogovarjati po telefonu," o svojem "ujetništvu" pripoveduje Suha. "Človek na takem mestu ima mnogo sovražnikov. Na prvem mestu je Izrael."

Na vprašanje, ali bi se še enkrat poročila z njim, je brez oklevanja dejala: "Ne!". Na vprašanje, ali meni, da je njen zakon z Jaserjem napaka, pa je povedala: "Da in ne. Ko nekam greš, ne veš, kaj te čaka. Vem, da si je mnogo deklet želelo zakon z Jaserjem, a on je bil moja usoda in jaz je nisem mogla spremeniti."

Komentarjev 1
  • maneken 23:46 10.februar 2013.

    Baba vedno ostane baba: prej je uživala vse privilegije življenja z Arafatom, zdaj pa govori, kakšna reva, da je bila. Po babje pač, Pičkica.