Slovenija
16 ogledov

"Nič od velike zgodbe z odpuščanji"

Senko Pličanič na obisku ljubljanske upravne enote Boštjan Tacol
Pličanič: Postopek racionalizacije bodo morali izvesti predstojniki. Štrukelj: Odziv Konfederacije bo oster

"Od velike zgodbe z odpuščanjih ni ostalo nič. Balon se je izpraznil. Mi govorimo pa že od februarja, da je cilj racionalizacija, ne pa odpuščanja. In mislim, da je mogoče to racionalizacijo izvesti tudi drugače," je danes dejal minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič.

Včeraj so na vladi sprejeli, da bo za plače v javnem sektorju okrog deset odstotkov manj denarja.

Glede znižanja mase plač je dejal, da bo to petodstotno znižanje povprečno. "Postopke racionalizacije pa bodo morali izvesti predstojniki. Oblike iskanja teh prihrankov bodo različne. Kljub varčevalmim ukrepom so izplačila za nadure in delovno uspešnost ostala skoraj enaka kot lani. Državna uprava je izplačila zmanjšala, drugje v javnem sektorju pa se bodo se morali reorganizirati. Zato nameravamo zakonodajo preoblikovati tako, da bo to področje urejeno celostno, sploh glede pomena določenih javnih služb," je napovedal Pličanič.

Pličanič je izpostavil, da so večji prihranki možni na področju zdravstva, manjši pa na socialnem področju in področju državne uprave. Toda podatki kažejo po njegovem mnenju na pravilnost vladnih ukrepov. Kljub varčevalnim ukrepom so namreč izplačila na navedenih postavkah v javnem sektorju ostala praktično na isti ravni v primerjavi z lani.

Petodstotno zmanjšanje sredstev za maso plač tako po mnenju Pličaniča ne bo povzročilo niti masovnega odpuščanja javnih uslužbencev niti ne nižanja kakovosti storitev.

Štrukelj: Odziv Konfederacije bo oster

Če vlada namerava znižanje mase plač v javnem sektorju doseči z odpuščanjem, bo odziv Konfederacije sindikatov javnega sektorja skrajno oster in enoznačen, je po današnji izredni seji predsedstva konfederacije napovedal njen predsednik Branimir Štrukelj. Tako napoveduje tudi referendum o reformi trga dela, če bo ta sprejeta v sedanji obliki.

Če bo torej delovna zakonodaja sprejeta s takšnimi neugodnimi pogoji in bi jo uporabili na odpuščenih javnih uslužbencih, bodo tako po Štrukljevih besedah v konfederaciji storili vse, da bodo preprečili sprejem zakona in torej zbirali podpise za razpis referenduma.

Če pa vlada znižanja mase plač namerava doseči z znižanjem plač, pa lahko po Štrukljevih besedah napoved o petodstotnem znižanju razumejo le kot pogajalsko izhodišče vlade. Plač v javnem sektorju namreč ne morejo usklajevati brez sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki pa morajo biti usklajene s sindikati, je opozoril Štrukelj.

Predsedstvo konfederacije je sicer na današnji seji sklenilo tudi, da se pridruži zbiranju podpisov za referendum o zakonu o državnem holdingu ter podpre poziv novinarskih združenj, naj vlada umakne predlog za zvišanje DDV na časopise in revije.

 

Komentarjev 1
  • Darko 17:06 05.oktober 2012.

    Štrukelj, pojdi raje delat in to realno gospodarstvo. Vnašaš nemir in prodajaš demagogijo.ZARADI TAKIH KOT SI TI IN OSTALI JE SLOVENIJA TAM KJER JE.Prevzemi odgovornost in pojdi na volitve. Potem bodo tvoje blodnje kako bi morala vlada ...prikaži več delat in kaj na preizkušnji.