Zdravje > Otrok
63 ogledov

Nič več umazanih rok: Razvili sladoled, ki se tali zelo počasi

sladoled topi tali kornet Žurnal24 main
Poletna nadloga pri sladkanju s sladoledom v kornetih bi lahko kmalu postala preteklost. Britanski znanstveniki so namreč odkrili sestavino, ki povzroči, da se sladoled počasneje tali.

Protein BsIA, ki je v nekaterih prehrambnih izdelkih naravno prisoten, pripomore k temu, da se sestavine v sladoledu bolj povežejo, sladoled pa je zato bolj odporen na taljenje.

sladoled topi tali kornet | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Protein v sladoledu poveže zrak, maščobo in vodo zaradi česar postane zmes zelo kremasta," so v sporočilu zapisali znanstveniki.

Sestavina, ki so jo razvili raziskovalci s škotskih univerz v Edingurgh in Dundeeju, bi lahko bila na trgu na voljo v treh do petih letih.

"Navdušeni smo nad potencialom, ki ga ima ta nova sestavina za izboljšavo sladoleda, tako za potrošnike in proizvajalce," je povedal profesor Cait MacPhee s fakultete za fiziko in astronomijo na Univerzi v Edinburgu.

Protein pripomore, da je sladoled kremast

Protein prav tako pripomore, da sladoled ostane zamrznjen in ostane kremast ne da bi se v njem oblikovali ledeni kristali.

Proizvajalci bi lahko z uporabo te sestavine izdelali tudi sladoled z manj kalorijami in nasičenimi maščobami, trdijo znanstveniki.

Protein BsIA jim je uspelo izdelati z uporabo posebne neškodljive bakterije.

"Otroški spomini na lepljive roke zaradi staljenega sladoleda bi lahko kmalu postali zgodovina," je univerza še zapisala v sporočilu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.