Slovenija
8 ogledov

"Nihče nam ne diktira, kaj moramo storiti"

Alenka Bratušek Facebook
Premierka Alenka Bratušek je preko svojega Facebook profila odgovarjala na vprašanja.

"Vse kar delamo, delamo zaradi nas in naših otrok. Nihče nam ne diktira, kaj moramo narediti," je med drugim zapisala Bratuškova in pojasnila, da je veliko možnosti dodatnih prihodkov v ukrepih za boj s sivo ekonomijo, ki jih bodo javnosti predstavili konec tedna.

Obdavčeno premoženje sumljivega izvora

Po njenih navedbah je pripravljen tudi zakon, s katerim vlada predlaga 70-odstotni davek na premoženje, katerega izvora se ne da dokazati. Vlada tudi še ni odpisala možnosti uvedbe davčnih blagajn, je dodala Bratuškova in zagotovila, da bodo o tem razmišljali, če se izkaze, da ne bo dovolj že uveden ukrep obveznega računalniškega programa, ki onemogoča brisanje računov.

Premierka je znova poudarila, da bo Slovenija ostala socialna in solidarna država. "To je moja zaveza in najšibkejšim ne bomo jemali," je zapisala in zagotovila, da so pokojnine nedotakljive ter da vlada nikoli ni pripravljala ukrepa znižanja pokojnin.

Podražitev rešilni čoln Darsa

Med drugim se je Bratuškova tudi strinjala z enim od spraševalcev, da varčevanje ni izhod iz krize. Dodala pa je, da lahko porabimo le toliko kot ustvarimo "oziroma nekoliko več, če se lahko zadolžimo po še sprejemljivi obrestni meri".

Odgovorila je tudi na vprašanje o morebitnem ukrepu podražitve vinjet in pojasnila, da se o tem pogovarjajo zgolj zato, ker je Družba za avtoceste v RS (Dars) zelo zadolžena in je treba plačati kredite, s katerimi so bile zgrajene vse avtoceste. "Dars nima drugega vira financiranja in v kolikor ne bo finančno vzdržen, bodo vse obveznosti padle na proračun," je dodala.

Gašpar Mišič pustil veliko neopravljenega dela

Prav tako se Bratuškova ni mogla izogniti vprašanjem o imenovanju Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper. Kot je pojasnila, je Gašpar Mišič veliko dela pustil neopravljenega v njenem kabinetu, kjer ga je zaposlila kot državnega sekretarja za koordinacijo reševanja podjetij v težavah, Gašpar Mišič pa je nedavno s tega položaja odstopil. Ponovila je, da nikakor ne more podpreti neposrednega prehajanja političnih funkcionarjev v državna podjetja, saj da je to za njo nedopustno.

Eden od spraševalcev je premierko pozval, naj "udari po mizi in nesposobnim politikom pokaže, kje jim je mesto", na kar je Bratuškova odgovorila, da je ljudem v politiki očitno preveč zaupala. "Trajalo je nekaj mesecev, da sem to spoznala. Ko spoznaš, da niso vsi v politiki z dobrimi nameni, veš da moraš odločno ukrepati. In bom," je zagotovila.

Komentarjev 4
  • privat 12:28 09.september 2013.

    bratuškova pove da ji noben ne diktira...!! vprašanje je če ji verjamemo!!! Jaz verjamem da nobena ženska nebi jemala otroških dohodkov in stem ogrožala mala življenja in dejala bogatim prdcem da imajo še več!! Res pa je da bogati nimajo ...prikaži večo več kje ukrasti...

  • colibri 07:11 04.september 2013.

    Baba brezvezna, dobesedno to kar delaš delaš mogoče zaradi tvojih otrok in ne mojih alibilokatero drugih. Svoje otroke hranim sam s svojim poštenim delom ti pa si pripojena na državno korito in z višanjem itak že visokih davkov kradeš ...prikaži več obubožan slovenski narod innapajaš svoje lastno korito na katerega si prisesana. Budala brezvezna nehaj klatit neumnostiže enkrat.

  • Šemefuky 22:00 03.september 2013.

    Aj dont nov if are ju for dis đob. Ju are veri laki tu hev a posibiliti tu fak auer kountri end ju ken fak evrivone end novbodi can fak ju.