Zdravje > Aktualno
73 ogledov

Na športnih prireditvah zaradi alkohola največ nasilja in nesreč

Planica 2017 Saša Despot
To bi bil velik korak nazaj, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje...

Del poslancev koalicije je pred kratkim predlagal novelo, ki bi na športnih prireditvah ponovno omogočila točenje piva in vina.

Predlog je že naletel na odzive, na ministrstvu za zdravje pa so že opozorili, da se z njim ne strinjajo, saj po njihovem povečevanje dostopnosti do alkohola, kot ga predlaga novela, pomeni korak nazaj pri urejanju te problematike.

Da je predlog velik korak nazaj k dosedanjim prizadevanjem za zmanjševanje škode, ki jo sicer povzroča alkohol, se strinjajo tudi na našem zdravstvenem inštitutu: "Omejevanje dostopnosti alkohola je eden izmed dokazano najbolj učinkovitih ukrepov alkoholne politike. Mednje spada tudi prepoved prodaje in ponudbe alkohola na športnih prireditvah. Športne prireditve so mesta, kjer je zaradi pitja alkoholnih pijač večje tveganje nesreč in nasilja ter hujših kršitev javnega reda in miru," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Alkohol in šport ne spadata skupaj

Raziskave kažejo, da je treba za učinkovito zmanjševanje škode, povezane s pitjem alkohola, izvajati celovito alkoholno politiko, "kar pomeni tudi informacijo, da šport in pitje alkoholnih pijač nista združljiva, tudi zaradi varnosti posameznika (in drugih) ter preprečevanja nastanka poškodb."

Na NIJZ še dodajajo, da je ozaveščanje o tem, da alkohol ne spada na športne prireditve še posebej pomembno za Slovenijo, saj je je breme alkohola med največjimi na svetu. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.