Zdravje > Aktualno
92 ogledov

NIJZ: Število viroz in okužb pričakovano za ta letni čas

Bolnik v postelji Shutterstock
Čeprav kašljanje, kihanje, smrkanje pa tudi vročina v teh dneh marsikomu delajo družbo pa strokovnjaki pravijo, da je število obolelih v mejah normale in pričakovanj za ta čas leta.

 "Število obiskov zaradi virusnih okužb dihal se ni bistveno povečalo v primerjavi s prejšnjim tednom in je pričakovano za ta čas leta," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

"V UKC Ljubljana zaradi viroz in okužb v tem tednu  v primerjavi na prejšnji teden beležimo samo  nekaj posameznih primerov. Zato o kakšnih številčnejših okužbah še ne moremo govoriti," potrjujejo tudi na UKC Ljubljana.

OTROK BOLAN | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Po podatkih NIJZ je poleg običajnega porasta okužb dihal tudi, ki najbolj ogrožajo novorojenčke in najstarejše, tudi  precej virusnih okužb prebavil, ki jih povzročajo norovirusi.

Izogibajte se trgovskim centrom

"Vedno znova pa vsako leto v teh zimskih dneh poudarjamo, da so najbolj ogrožene skupine – starejši, majhni otroci, in bolniki s kroničnimi  boleznimi, ki bi zaradi gripe ali hujše okužbe dihal potrebovali hospitalizacijo. Zato naši zdravniki opozarjajo, da je potrebno zdravo prehranjevanje, telesna aktivnost, gibanje na prostem in izogibanje velikim trgovskim centrom, kjer je veliko število ljudi in hitrejši prenos virusov in drugih respiratornih okužb," še poudarjajo na UKC Ljubljana.

Le nekaj primerov gripe

protibolečinska tableta | Avtor: Profimedias Profimedias
Potrjenih primerov okužb z virusom influence je še malo. "Podtipi virusov, ki smo jih zaznali, so bili vključeni v letošnje cepivo  - virus influence A(H3N2) in virus influence B. Za natančno oceno učinkovitosti pa je potrebno počakati genetske in antigenske analize, ki so običajno na voljo v februarju," pravi dr. Maja Sočan iz NIJZ.

Po novem letu število obolelih naraste

Število obolelih se okoli praznikov običajno nekoliko zmanjša, nekoliko zmanjša, ker so šolske počitnice in se otroci manj družijo v šoli in vrtcih. Po novem letu pa številu obolelih običajno naraste.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.