Slovenija
41 ogledov

Nikar v soboto na pot. Če pa že ...

Zaprta cesta v času obiska Putina Dars
Pred nami je eden najbolj prometno obremenjenih vikendov v letu in v Slovenijo prihaja ruski predsednik Vladimir Putin.

Slovenskim, avstrijskim in hrvaških policistom ter upravljavcem avtocest ta konec tedna že danes povzroča sive lase. Dejstvo je namreč, da na soboto popoldne pričakujejo hude zastoje, pa tudi jezne voznike, v glavnem turiste, ki se odpravljajo na jug, proti morju oziroma nazaj. 

Kdaj se torej  v soboto odpraviti na pot?

Zaradi ukrepov, ki bodo sprejeti za zagotovitev varnosti, bo promet na območju Gorenjske (širše območje Letališča Jožeta Pučnika, gorenjska avtocesta med Ljubljano in predorom Karavanke ter državna cesta med Jesenicami in prelazom Vršič) in Ljubljane (severna obvoznica) oviran, saj bodo ceste na relacijah potovanja varovane osebe daljši ali krajši čas tudi zaprte.

"Lokalni promet bo sicer možen na vzporednih cestah, ki pa bodo glede na vrhunec turistične sezone prometno zelo obremenjene. Največje zgostitve pričakujemo opoldne in v popoldanskem času," se glasi opozorilo Darsa, ki natančnih ur začasnih zapor, ne navaja.

Tudi na letališče bo treba prej

 

slovenija 29.04.2010 kontrolni stolp, letalisce Jozeta Pucnika, Brnik; foto:Sasa | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Ob prihodu in odhodu letala predsednika Putina bo prihajalo do krajših omejitev obratovanja letališča, zaradi česar so mogoče krajše zamude. Obratovanje letališča bo omejeno pol ure pred predvidenim pristankom letala predsednika Putina do odhoda kolone vozil s policijskim spremstvom z območja letališča ter zvečer pol ure pred predvidenim poletom letala do njegovega odhoda iz zračnega prostora Republike Slovenije," opozarjajo na Aerodromu Ljubljana, kjer svetujejo, da se vsi potniki na letališče odpravijo prej kot običajno, saj bo zaradi zaradi cestnih zapor in povečanega prometa oviran tudi dostop do letališča na Brniku.

Začasni zastoji na gorenjski avtocesti in ljubljanski obvoznici
Putin varnostnik Pahor | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na letališču opozarjajo na čas med 12. in 14. uro, v času pristanka Putinovega predsedniškega letala in na večerne ure (med 19. in 21. uro), ko bo Putin odletel nazaj v Moskvo.

Sicer naj bi predsednik predsednik v Sloveniji predvidoma pristal nekaj pred 13. uro, zapustil pa naj bi jo okoli 20.30.

Medtem se bo seveda odpravil na Vršič, kot rečeno po gorenjski avtocesti, kjer se bo ob 14. uri začela približno uro dolga proslava ob 100-letnici obletnici Ruske kapelice.

Žale ne bodo zaprte

Oba predsednika se bosta za tem po gorenjski avtocesti in severni ljubljanski obvoznici pripeljal na Žale, kjer bo ob 16.30 slovesnost ob odprtju spomenika.

spomenik | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Osrednje ljubljansko pokopališče v tem času ne bo zaprto za javnost, omejen bo le dostop do spominskega obeležja (s posebnimi akreditacijami), ki ga je na Novih Žalah postavila Ruska federacija.

Po udeležbi na slovesnostih pri Ruski kapelici in na Žalah ter večerji na Brdu pri Kranju, bo ruski predsednik nazaj v Moskvo odpotoval že isti večer. 

Hrvati voznike opozarjajo na Putinov obisk

Največ preglavic bodo seveda imeli turisti, ki se odpravljajo na pot proti Jadranu oziroma nazaj proti severu.

 Zadnji julijski vikend je eden najbolj prometno obremenjenih koncev tedna v poletju, tudi zato ker s počitnicami začenjajo v nekaterih zveznih nemških državah, pa tudi v Italiji. 

"V času, ko me kličete, poteka izredni sestanek s policijo in predstavniki hrvaškega avto kluba, obveščati  bomo začeli danes, s prvim, posebnim prispevkom na naši nacionalni televiziji. Storili bomo vse, kar treba, kar pomeni, da bomo ljudi pravočano obveščali in jih usmerjali, v katero smer se naj odpravijo, " nam je na vprašanje, če jih kaj skrbijo zastoji v času Putinovega obiska v Sloveniji, odgovoril predstojnik Urada Uprave Hrvaških avtocest (Hac) Ronald Radojević. 

Kot so pozneje zapisali v sporočilu za novinarje, zaradi tega največje težave pričakujejo na avtocesti A4 Zagreb-Goričani, na zagrebški obvoznici in avtocesti A7/ Rupa - Reka.

Putinov obisk zastoji Hrvaška | Avtor: HAC HAC

Sicer Hac voznikom, ki bodo na ta dan potovali protu severu Evrope svetuje, da se odpravijo proti Madžarski; čez mejni prehod Goričane in naprej v Avstrijo. 

Kot drugo pot svetujejo avtocesta Zagreb - Gruškovje proti Mariboru, vendar voznike opozarjajo, da v smeri proti Ptuju lahko pričakujejo zastoje, saj na tem območju potekajo gradbena dela.

"Voznikom, ki se odpravljajo preko severu Evrope odsvetujemo vožnjo preko mejnega prehoda Bregana proti Ljubljani, oziroma področju v okolici Ljubljane," so še zapisali. Tistim, ki se na ta odpravljajo na letališče Brnik, pa svetovali, da se na pot odpravijo prej.

Avstrijci pričakujejo hude zastoje 

Na zastoje se pripravljajo tudi Avstrijci, njihova družba za avtoceste Asfinag  tako že ves teden obvešča voznike o visokem obisku v Sloveniji, zaradi česar pričakujejo "hude" zastoje proti jugu.

<

Kot so zapisali, bo na slovenski strani med 8. in 18. uro delno zaprt predor Karavanke. Avstrijci sporočajo, da so zaporah v Sloveniji obvestili tudi Nemce in Nizozemce. Kot so zapisali, bodo o morebitnih zaporah obveščali sproti, saj podrobnosti Putinovega obiska še niso znane.

Voznike bodo obveščali že v Salzburgu

Avstrijci bodo voznike obveščali že v Salzburgu, s posebno signalizacijo ter na tamkajšnji cestninski postaji, kjer bodo njihovi delavci voznikom v več jezikih svetovali, naj se usmerijo proti Italiji. 

Sicer pa tako kot naš Dars voznikom iz Zahodne in Severne Evrope svetujejo, da se proti Hrvaški odpravijo  preko Italije, v obratni smeri pa pot preko Italije ali preko Ljubljane in Maribora v smeri proti Gradcu.

reševalna vaja karavanke | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 6
  • STF 08:12 28.julij 2016.

    Kako bi nasi socjal komunisti skakal v zrak ce bi za Obamo zaprl celo avtocesto? Pomoje bi jih skor pobral.

  • Harrison 06:28 28.julij 2016.

    Me zanima, če se toliko pompa dela tudi, ko gre v katero drugo vukojebino?

  • gornik 06:13 28.julij 2016.

    Za enga Rusa pa tolk galame, kot da je tako pomemben. Za komuniste mogoče je.