Slovenija
182 ogledov

Nisem še slišal, da bi kak terorist napadel z registriranim športnim orožjem

Po Sydneyju si je Rajmond priboril kolajno še v Pekingu. Žurnal24 main
Evropska komisija je nedavno sprejela sveženj ukrepov, s katerim bi omejila teroristom dostop do strelnega orožja. Kaznovanje lastnikov legalnega orožja zaradi kaznivih dejanj z nelegalnim orožjem ni odgovor na problematiko, opozarjajo športni strelci in dodajajo, da bo zaradi tega ukinjenih veliko športnih disciplin.

Sprejeti predlogi so sicer bili predvideni že prej, v evropski varnostni strategiji iz aprila 2015, vendar so nedavni dogodki v Parizu vse skupaj samo še pospešili. Evropski komisarji  so tako ukrep sprejeli že 18. novembra in na noge pognali športne strelce, ki širom po Evropi že podpisujejo peticijo proti strožji orožarski zakonodaji.

Najbolj jih moti predvidena prepoved uporabe polavtomatskega orožja, zato menijo, da so ukrepi usmerjeni predvsem proti njim, imetnikom zakonitega orožja, hkrati pa pomenijo omejevanje zbirateljstva in strelskega športa.

Rajmond Debevec je Sloveniji v Pekingu priboril tretjo kolajno, drugo bronasto. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Najboljši slovenski strelec vseh časov Rajmond Debevec pravi, da se je pod peticijo podpisal zato, ker je ogorčen, novi ukrep evropskih birokratov pa se mu zdi "popolna brca v temo".

"Kot športniku se mi zdi to nepojmljivo. Gre za olimpijske igre in nenazadnje podpiram moje kolege, olimpijce. Dve olimpijski disciplini, ki spadata v to kategorijo; ženska športna pištola in moška hitrostrelna pištola bosta prepovedani. Evropejcem ju bodo enostavno zaklenili in onemogočili nastop na olimpijskih igrah. Gre za šport in nisem še slišal, da bi kak terorist napadel z registriranim športnim orožjem," dodaja nosilec številnih strelskih medalj, seveda tudi olimpijskih.  

Brez polovice strelskih disciplin 

Da so strožja pravila neživljenska, opozarjajo tudi drugi slovenski šporniki strelci, lovci, zbiratelji, ki jih v Sloveniji ni malo. Po zadnjih podatkih slovenskega notranjega ministrstva, se slovenski športni strelci združujejo v kar 407 strelskih in lokostrelskih društev in 25 zvez, mnogi med njimi pa za svoj šport uporabljajo, po novem sporno, polavtomatsko orožje. Po besedah predsednika upravnega odbora Strelskega društva 1991, Igorja Polajnarja, bi s tem ukrepom izginila vsaj polovica športnih disciplin  v Sloveniji. 

Incidentov z registriranim orožjem nikjer po Evropi

Andrej Feguš, dolgoletni in trofejni slovenski športni strelec v tako imenovanih dinamičnih strelskih disciplinah, kjer uporabljajo tudi znamenito kalašnikovko, dodaja, da v zadnjih tridesetih letih svoje aktivnosti ne pomni strelskega incidenta, ki bi se zgodil z registriranim športnim orožjem: "Naj si pogledajo podatke. Tako za Slovenijo kot ostalo Evropo velja, da je takšnih primerov le za promil," pravi Fengušt in dodaja, da bi se morala Evropa problema lotiti drugje, kaznovanje lastnikov legalnega orožja zaradi kaznivih dejanj z nelegalnim orožjem pa tudi njegovem ni odgovor na problematiko:

Zaseženo orožje | Avtor: PU Koper PU Koper
"Naj ukrepajo glede Ukrajine, države, ki meji na EU, kjer je ogromno nelegalnega orožja, ali pa v države nekdanje Jugoslavije. Med teroristi, ki so ubijali v  Parizu ni bil nihče športnik, ne lovec ne zbiratelj. Če bi v Parizu streljali z lovskim ali športnim orožjem, bi že isti dan vedeli, od kod je prišlo, saj je takšno orožje registrano. Lahko bi bilo tudi ukradeno, vendar je takših primerov zelo malo. V petnajstih letih se  v Sloveniji spomnim le dveh primerov ukradenega registriranega orožja. Vedeti morate, da je pri nas zakonodaja glede hrambe orožja zelo stroga, orožje je treba imeti pod ključem, za rešetkami, nosimo ga lahko le do strelišča in nazaj," svoje mnenje o novi evropski zakonodaji ponazori Feguš, ki se vpraša ali se EU boji svojih državljanov, ki nikoli niso storili kaznivega dejanja: "Ta pripročila evropske komisije so ustvarila občutek, kot da smo zdaj mi krivi za to, glavnega krivca pa se sploh ne omenja," doda.  

Kaj še predlaga Evropska unija?

Poleg prepovedi nekaterih polavtomatskih strelnih orožij, komisija uvaja strožje predpise glede spletne nabavi orožja in streliva, skupna pravila o označevanju strelnega orožja za izboljšanje njihova sledljivosti, boljšo izmenjavo informacij med državami članicami in obveznost medsebojnega povezovanja med nacionalnimi registri orožja.

Bo staro orožje treba uničiti?

Za omejitev tveganja preprodaje orožja kriminalcem ostrejši ukrepi čakajo zbiratelje starega orožja: "Gre za zbiranje starega, še delujočega orožja, ki ga pri nas tako in tako prepovedano uporabljati oziroma zanj kupovati strelivo. Imeti ga morajo doma. Uničevati puško mitraljez težak 12 kg in je dolg 130 cm, je zato popolni nesmisel, saj s takšnim orožjem ne moreš ven, na cesto, da te ljudje ne bi opazili,"  drugi, za strelce nesprejemljivi evropski ukrep ponazori naš sogovornik Igor Polajnar in doda, da bi z uničevanjem od 70 do 150 let starega orožja uničiliu tudi del  slovenske kulturne dediščine.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar praufo
    praufo 14:16 10.december 2015.

    do smrti se da nekoga preteps tudi brez orožja, kako boš to prepovedal

  • rhombur 08:27 10.december 2015.

    Kaznovati vse imetnike legalnega orožja s konfiskacijo/uničenjem, tako da bo mogoče orožje imeti samo ilegalno, kupljeno na balkanski borzi. Kako kompletno retardirana je ta ideja, je menda jasno vsem, samo EU Komisiji ne. Razen, če je namen EU Komisije nekaj ...prikaži več povsem drugega, ker, roko na srce, verjetno ne pristaneš v EU Komisiji tako, da si kompletno zaostal. Glede na to, da moraš za posest orožja v Sloveniji in kjer je v EU dovoljeno, izpolnjevati kar nekaj pogoje in da ti ga ob prvih znakih nestabilnosti odvzamejo, je torej cilj razorožiti najbolj stabilne, moralno razsodne, dobro situirane (orožje ni poceni) državljane članic EU. Zakaj bi bilo to v interesu katerekoli vlade ali oblasti?

  • kapibara 08:12 10.december 2015.

    Ni panike: teroristom bodo omejili ??(sedaj je bil prost..)dostop..Nam civilom, pa sprostili, dostop do orožja.. !!