Slovenija
510 ogledov

"Nisem vedela, da sem zavarovana"

Kartica Nik Rovan
Banke. Zavarovanje z računom, večina le za smrt ali stoodstotno invalidnost.

“Že več kot deset let imam odprt transakcijski račun, pa sem šele zadnjič izvedela, da sem zato tudi nezgodno zavarovana. Dvomim, da to sploh kdo ve, kaj šele da bi, če se mu kaj zgodi, zahteval odškodnino ali da bi, če umre, to storili njegovi svojci,” nas je opozorila bralka.

Odškodnine so skrivnost

Nobena od bank, ki smo jih povprašali, nam ni izdala, koliko njenih komitentov zahteva odškodnino na podlagi tega zavarovanja. Pri NLB pravijo, da je to stvar poslovne politike, ki je ne razkrivajo.

Vsi njihovi komitenti, ki imajo klasičen račun, so pri NLB viti zavarovani za nezgodno smrt ali trajno invalidnost zaradi nezgode, zavarovalna vsota pa je enaka stanju na računu, vendar ne znaša manj kot 960 in ne več kot 9.600 evrov. Pri NLB menijo, da so njihovi komitenti o zavarovanju, ki ga dobijo skupaj z računom, dobro obveščeni. Tudi pri SKB so imetniki standardnega računa pri zavarovalnici Generali za nezgodno smrt zavarovani; zavarovalna vsota je tri tisoč evrov.

Zavarovanje le za kreditne

V Raiffeisen banki so (za smrt in stoodstotno invalidnost) pri Triglavu zavarovani le imetniki kartic mastercard. Na vprašanje o številu zahtevkov pa so v banki odgovorili, da številni zavarovanci zahtevek vložijo na zavarovalnici. Da jih vlagajo na zavarovalnici, pravijo tudi na Novi KBM, ki imetnike njihovih kartic z odloženim plačilom zavaruje pri Zavarovalnici Maribor. Pri Abanki in Gorenjski banki so prav tako zavarovani le imetniki kartic z odloženim plačilom, imetniki računa pri Gorenjski banki pa lahko odškodnino od zavarovalnice Adriatic Slovenica terjajo že, če je invalidnost več kot desetodstotna.

Unicredit ima zavarovanje za imetnike plačilno kreditne vise sklenjeno zavarovanje pri družbi Solid Försäkrings. Življenjsko zavarovanje velja tudi v tujini, a le če je bil del stroškov potovanja, denimo za letalo ali hotel, plačan z viso.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.