Slovenija
174 ogledov

To je naravna rešitev za vaše težave

Rože Profimedias
Najpogostejše težave, ki se pojavljajo pri senenem nahodu na začetku sezone, so draženje nosu, trdega neba v ustih, zadnje stene žrela in oči. Vsemu temu sledi solzenje, pogosto kihanje, voden izcedek iz nosu, včasih celo kašelj. Za vse to obstaja naravna rešitev.

Pomlad bo vsak čas tu. No, zdi se, da je pravzaprav že vse leto z nami, saj prave zime to leto nismo imeli. Če smo se razveselili vsakega sončnega žarka tudi pri nižjih temperaturah, bomo še toliko bolj veseli njegovega božanja, ko se temperature povzpno. Tedaj bomo vsi hiteli na plano. Da nas od tega ne ustavi cvetni prah, imejmo v žepu vedno Nisito.

Težave spomladi in poleti

Seneni nahod sproža alergija na vdihane pelode, ki ga spomladi med drugimi povzročajo leska, breza, vrba, poleti pa bukev, javor, hrast in travniške rastline. Težave imamo lahko tudi v poznem poletnem času, ko med drugimi cvetijo tudi pelin in ambrozija. Najpogostejše težave, ki se pojavljajo pri senenem nahodu na začetku sezone, so draženje nosu, trdega neba v ustih, zadnje stene žrela in oči. Vsemu temu sledi solzenje, pogosto kihanje, voden izcedek iz nosu, včasih celo kašelj. 

Pojavijo se lahko tudi zapleti, kot so ponavljajoče se okužbe obnosnih votlin (sinuzitis) in nastanek nosnih polipov (vnetni izrastki v nosu). Poleg alergijskega vnetja nosu lahko seneni nahod povzroča tudi vnetje očesne veznice.

Naravna pomoč pri senenem nahodu

Pri senenem nahodu si lahko uspešno pomagamo z Nisito – sterilno fiziološko raztopino v obliki pršila ali mazila

S pršilom učinkovito izpihamo pelod iz nosu in tako preprečimo alergijski odziv. 

Še bolj priporočljivo je uporabiti Nisito v obliki mazila,  ki ga s pomočjo podaljšanega nastavka povsem preprosto nanesemo v nosno votlino. S tem ustvarimo mehansko prepreko, saj se alergeni, kot je cvetni prah, prilepijo na Nisito in ne na nosno sluznico. Na ta način pomembno prispevamo k preprečevanju vnetnega alergijskega odziva. Ko si kasneje nos očistimo, iz nosu povsem preprosto odstranimo tudi alergene. 

Nisita pršilo nastavimo na nosnico in vpihnemo. Postopek ponavljamo večkrat dnevno, vsakič po 1-2 vpiha v vsako nosnico (pri dojenčkih in otrocih do 2. leta uporabimo le po en vpih v vsako nosnico, kar prav tako ponovimo večkrat na dan). Če pa uporabimo mazilo, si tega večkrat dnevno nanesemo v vsako nosnico (približno 1 cm) in ga poskusimo čim bolje razmazati iz zunanje strani nosu. 

Nosno sluznico si je najbolje navlažiti že pred odhodom v naravo, Nisito pa imejmo v žepu in kasneje postopek ponovimo. Tako se pred neprijetnim ponavljajočim kihanjem in neprestanim draženjem v nosu zaščitimo na povsem naraven način. 

Fiziološka raztopina po svoji sestavi zelo ustreza nežni nosni sluznici, zato je priporočljiva tako za odrasle kot tudi za otroke.  Posebej odrasli bodo veseli še dodatne prednosti Nisite, saj ta nosno sluznico tudi dobro navlaži, kar je posebej pomembno, če imamo kronične težave s suhim nosom.

V primeru zanašenega nosu, ki je prav tako lahko posledica alergij, pa si lahko učinkovito pomagamo z naravnim zdravilom Sinupret. Ta v času alergij preprečuje tudi zamašitev obnosnih votlin in pojav sinuzitisa. Na voljo je v obliki tablet in kapljic, ki jih nakapljamo v kozarec in spijemo.

Brezplačna knjižica Mali vodnik za zdrav nos 

Če želite izvedeti več o zdravju nosu, lahko naročite tudi brezplačno knjižico Mali vodnik za zdrav nos, ki jo boste na vaš naslov prejeli po pošti, v spletni obliki pa jo lahko preberete tukaj

Besedilo: Sabina Topolovec