Slovenija
16 ogledov

"Dovolj izkoriščanja!"

2. Vseslovenska vstaja v Ljubljani
1/71
Saša Despot
V Ljubljani se je z obljubo, da se bo zaradi želje po boljšem jutri protest proti vladajoči garnituri nadaljeval, zaključila 2. Vseslovenska vstaja. Na vrhuncu po ocenah policije nad 8.000 udeležencev, razen manjšega incidenta pa je minil mirno. Drugod po državi protesti le slabo obiskani.

"Tukaj sem, ker hočem vzeti prihodnost v svoje roke. Dovolj imam izkoriščanja!", je povedala 26-letna protestnica. "Vzdušje je zelo pozitivno, ljudje so prišli, da skupaj pokažemo, da hočemo živeti v drugačni družbi," pa je dejal drugi. Na koncu shoda obljuba, da bodo protestniki vztrajali do pomladi, če bo treba, v vsakem primeru pa da mora trenutna vlada odstopiti.

"Kremplje stran!"

Po poročanju policije se je v središču prestolnice zbralo okoli 8.000 ljudi, kar je precej več kot med decembrsko 1. Vseslovensko vstajo. Protesti so se pričeli ob 16.30 na Kongresnem trgu, po procesiji do Prešernovega trga pa se s kulturnim programom in govori z zahtevami zaključili na Trgu republike pred močno zastraženim parlamentom, saj se je zapora zajedala globoko v sam trg.

Geslo shoda je bila zahteva po odstopu politične elite: "Pokažimo jim, da nam ni vseeno in da ne mislimo odnehati, dokler se kaj ne spremeni!" V ospredju sta bila zaradi dogodkov zadnjih dni v zvezi s protikorupcijsko komisijo premier Janez Janša in ljubljanski župan Zoran Janković. Za oba so zahtevali odhod iz politike, hkrati pa s transparenti podpirali šefa protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča.

Med drugim so na improviziranem odru na osrednjem trgu spregovorili podporniki dogodka, predstavniki Društva slovenskih pisateljev (DSP) in Združenja KOKS.

Igor Koršič iz KOKS je tako med drugim pozval politiko, naj da "kremplje stran od pravice referenduma, univerz, šol, bank, policije, tožilstva, sodišč, parlamenta in Trga republike. Izpostavil je, da so policija, oklepniki in helikopterji last ljudstva in naj jih ne uporabljajo proti njim". Strnil je zahteve, ki so jih na Facebooku zapisali tudi organizatorji protestov, da zahtevajo začasno, prehodno vlado do predčasnih volitev.

Veno Taufer iz DSP pa je poudaril, da ni potrebe po novi ustavi ali drugi republiki. Spregovorila je tudi predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak, ki je predsednika DZ Gregorja Viranta pozvala, naj počisti parlament. Izpostavila je tudi zahtevo, naj se pregleda, kako je tekla privatizacija, in naj odgovorni za morebitne nepravilnosti odgovarjajo s svojim premoženjem.

Nastopili so tudi ženski pevski zbor Kombinat, Jani Kovačič, Hamo, Jure Ivanušič in Ana Pupedan, pesem o svojem pogledu na stanje v državi je prebral Boris A. Novak. Različni drugi govorci so se v glavnem poenotili v zahtevah po nujnem odstopu trenutne vlade, spoštovanju pravnega redu, učinkovitosti sodišč in dvigu morale pri tistih, ki imajo oblast.

Med protestniki je bil tudi sindikalist Branimir Štrukelj, ki je v izjavi za STA med drugim dejal, da sta bila tako Janković kot Janša ta teden diskreditirana, in ne moreta več kvalificirano voditi države. Po njegovem bo njun odstop sicer boleč, vendar pa bi morali dati priložnosti oblikovanju"alternativnih pogledov na trenutno dominanten političen pogled, to pa je ideologija neoliberalne ekonomije".

"Ne diskriminiramo. Vsi ste gotovi!"

Med protestniki so bili vidni napisi kot "Proti republiki kanglerjev!" in "Nihče nas ne predstavlja!" Tradicionalno je bilo tudi polno plakatov vodilnih politikov in tajkunov s pripisom "Gotovi ste!" Na enem transparentu je pisalo: "Ne diskriminiramo. Vsi ste gotovi." Slišali so se tudi vzkliki "Gorenak v smetnjak!", potem ko je policija danes objavila, da je kazensko ovadila domnevne organizatorje 1. vseslovenske vstaje.

2. Vseslovenska vstaja v Ljubljani | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V okviru 2. Vseslovenske vstaje je potekal tudi Protestival."Kulturacija protestov. Mirno, kreativno, gledališko-glasbeno, družabno. Družine z otroki, upokojenci, študentje, intelektualci, kmetje ... in seveda politiki (takoj po svojem odstopu) – prisostvujte! Protest naj bo stvar celotne komune. Naj bo kulturna manifestacija, kjer se bo igralo in pelo, se družilo in izražalo," so v vabilo na shod zapisali pobudniki.

Vseslovenske Zolimbijske Igre

Tema Protestivala je bila zombilizacija oziroma mobilizacija zombijev. Potekale so ustvarjalne delavnice, dejavnosti za otroke in družino, med drugim so organizirali Vseslovenske Zolimbijske Igre in tekmovanje Miss Zombi. Uprizorjeno je bilo tudi soočenje politikantskih mask in mask zombijev.

Na Trgu republike je nastopilo več glasbenikov, med njimi tudi Niet: "Nieti absolutno podpiramo proteste, saj smo prepričani, da tako me more iti več naprej. Veseli nas, da se protestov udeležuje vse več ljudi, ki dokazujejo, da nismo narod hlapcev in da se znamo tudi upreti. Upamo, da se bo jeza proti politikom, ki so zgolj lutke v rokah povampirjenega kapitala, čim prej usmerila proti bistvu – sedanjemu nepravičnemu družbenemu sistemu," je za Žurnal24 pojasnil Igor Dernovšek, kitarist Nietov.

Prišli tudi tisti, ki ne bi prišli

Odbor Vseslovenske ljudske vstaje je poročilo Komisije za preprečevanje korupcije o Janši in Jankoviću označil za "katastrofalno sporočilo vstaje". "Več kot petdeset odstotkov poslancev državnega zbora je včeraj sporočilo državljanom in državljankam, da s kršitvijo zakonov ni nič narobe, da ni nič narobe, če ravnaš nepregledno in če zavržeš ugotovitve ustanov, ki skrbijo za preiskavo in nadzor korupcije v političnih krogih. Če parlament ne dojame sprevrženosti ravnanj Janše in Jankovića, potem obstaja samo še ena "ustanova" v tej državi: in to so državljani sami," so zapisali. 

Temu, da so zadnji dogodki vplivali na udeležbo, pritrjuje tudi spletni strateg Vuk Ćosić: "Mnogi, ki niso imeli namena priti, so zdaj potrdili udeležbo na protestih."

Komentarjev 49
  • sintesi 07:51 14.januar 2013.

    in prav je tako........to je edini način, da se začnejo zavedati da je klonec vsemogočnosti

  • puelasedulaest 23:25 13.januar 2013.

    Ampak mariborski protestniki pa so res zgrešili vse normalne norme. Po domovih hodijo strašit otroke, ki jih je na smrt strah trobljenja in kričanja pred vrati!!! To so mafijski prijemi in ne poštenih protestnikov. Takšne bi morali takoj zapreti!!!

  • puelasedulaest 23:22 13.januar 2013.

    Protesti bi lahko bili čisto v redu, če ne bi bili tako grozno pristranski. Ene lopove bi namreč obesili, še večje lopove pa nagradili!!!!