Avto
57 ogledov

Ne štejejo le zračne blazine

Nissan, note
1/12
Nissan
Z varnostnim ščitom, ki ga je Nissan prvič predstavil v modelu Note, bo varna tudi vaša mačka.

Nissanova vizija, ki se je začela z zmanjšanjem števila smrtnih in nevarnih nesreč iz leta 2015 na raven iz leta 1995, je že postala realnost, zato si pri japonskem avomobilistu zastavljajo zelo velikopotezen cilj - število nevarnih nesreč približati ničli.

Zato seveda ni dovolj, da proizvajalci izdelujejo strukturno vse bolj varne avtomobile z vse večjim številom zračnih blazin, ampak je hude poškodbe najbolje preprečiti tako, da do nesreče sploh ne pride.
 
Nissan je med prvimi, ne le v ljudskem segmentu, vozila opremil s sistemom štirih kamer (AVM monitor), ki ob pomoči parkirnih senzorjev spredaj in zadaj, vozniku pomagajo, da ob manevriranju avtomobil ostane cel. Kamere in senzorji ne prepoznajo le odrasle osebe, ampak tudi otroke in živali. Kameri v vzvratnih ogledalih poskrbita za spremljanje vozil v mrtvem kotu, sistem deluje dobro tudi v dežju, voznika pa na vozila s strani opozarja z lučko v vzvratnih ogledalih, oziroma zvočnim signalom.

Kamero vam tudi posuši

Nissanov sistem varnostnega ščita – Safety Shield je na evropskem tržišču prvič predstavljen prav z modelom Note. Vsi trije sistemi (opozorila pred vozili v mrtvem kotu, pred nenamerno spremembo voznega pasu in sistem za zaznavanje premikajočih se predmetov) zajemajo podatke z ene same širokokotne kamere, nameščene na zadku vozila. Ker so vse tri tehnologije sistema odvisne od kamere, je ohranjanje neoviranega pogleda prek te naprave največjega pomena. Nissanovi inženirji so v ta namen razvili rešitev – v kamero vgrajen sistem za pranje in sušenje z odpihovanjem, ki skozi posebno šobo s stisnjenim zrakom posuši oprano lečo.

Varnostni ščit, kakor so skupek sistemov poimenovali pri Nissanu, vključuje še sistem za preprečevanje naleta v stoječe ali počasnejše vozilo. Sistem voznika z glasnim piskom še pravočasno opozori na možnost trčenja.

Ščit nudi voznikom modela Note številne prednosti. Poleg tega, da daje voznikom med vožnjo po cesti večji občutek varnosti, tudi zagotavlja večjo samozavest pri manevriranju na majhnih prostorih. Voznik se počuti varno ob zavedanju, da mu bo sistem pomagal z zaznavanjem skritih nevarnosti. Na ta način je bistveno zmanjšana nevarnost nenamernih trkov in poškodb površine vozila, ki bi običajno zahtevali obisk avtoličarske delavnice, in pomaga pri zmanjševanju skupnih stroškov lastništva.

Pomaga tudi Google

Poleg tega je v novi Note vgrajena najnovejša različica Nissanovega naprednega navigacijskega sistema Connect, ki združuje satelitsko navigacijo, možnost povezave prek funkcije Bluetooth ali USB-priključka ter povezave naprav iPod/iPhone v en preprost uporabniški vmesnik z upravljanjem zaslona na dotik. Novi sistem vsebuje tudi tehnologijo GoogleTM „Pošlji v avto“ (Send to Car), s katero lahko vozniki načrtujejo svojo pot, še preden dejansko sedejo za volan avtomobila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.