Avto
43 ogledov

Nissan vodotesnost avtomobilov preizkuša v pralnem stroju

Nissanov test vodotesnosti Nissan
Vsak Nissanov mestni terenec mora med razvojem prestati "preizkus pomivalnega stroja". Modele qashqai, juke in X-trail izpostavijo 24.000 litrom vode v obliki pršila.

Nissanov evropski tehnični center ima za testiranja vodotesnosti na voljo povečano različico pomivalnega stroja, v katerega lahko spravjo celo vozilo.

Ta preizkus so pri Nissanu poimenovali monsunski preizkus. Med samim tehničnim razvojem vseh avtomobilov ga izvedejo večkrat in to na celotnem naboru vozil.

V prvem delu preizkusa na avto napršijo 24.000 litrov vode. Med najbolj intenzivnim segmentom preizkusa trešči ob vozilo več kot 1000 litrov vode v zgolj 15 minutah – to ustreza enemu kubičnemu metru dežja. Inženirji Nissanovega tehničnega centra v Cranfieldu v Združenem Kraljestvu bi lahko ta preizkus v celoti avtomatizirali. A za doseganje strogih kriterijev kakovosti razvojnega programa in zaradi nepredvidljivosti vremena tega ne počnejo. Postopek zahteva, da morajo tesnila vozila preizkusiti z visokotlačnim čistilnikom, ki so ustvarjeni posebej za ta namen in delujejo z visokimi tlaki tudi do 150 bar. To je veliko več kot zmorejo običajni gospodinjski čistilniki, ki delujejo s tlakom 110 bar.

Niti ena kaplica vode ne konča v odtoku

Carl Sandy, eden od Nissanovih inženirjev, ki je pomagal pri razvoju teh zahtevnih preizkusnih standardov, pravi: "Član ekipe se usede v avto in z visokoločljivostnim endoskopom preveri, ali je v notranjost uspelo priti še tako majhni kapljici vode." Med celotnim programom monsunskega preizkusa in pranja z visokotlačnim čistilnikom se porabi do 30.000 litrov vode. To je 2000-krat več vode kot se je porabi pri povprečnem ciklu pranja posode v gospodinjskem pomivalnem stroju. Pri Nissanu pojasnjujejo, da kljub temu niti ena kapljica vode ne konča v odtoku. Vso vodo filtrijajo nazaj v velik rezervoar, v katerem počaka do naslednjega preizkusa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.