Šport
61 ogledov

''Niti enkrat nisem povzdignil glasu''

nik zupančič Profimedias
Le še nekaj dni loči slovenske hokejiste od nastopa na svetovnem prvenstvu.

Selektor Nik Zupančič bo prvič v vlogi samostojnega trenerja izbrane vrste, potem ko je bil v preteklosti pomočnik, kljub težavam s poškodbami nekaterih ključnih igralcev pa je optimist in Poljsko 2016 pričakuje brez strahu.

"Zdaj potekajo zadnje priprave pred odhodom na SP. Vse gre po načrtih, na tekmah se je pokazalo, da delamo prav in gremo v pravo smer. Na Madžarskem pričakujemo, po dosedanjih rezultatih, najtežjega nasprotnika v pripravah, kar bo dobrodošel test pred SP," je nekaj dni pred odhodom na SP zadnje priprave orisal selektor Zupančič.

Še kakšen odgovor več bo dobil v sredo, ko bodo Slovenci v Budimpešti opravili zadnji test pred SP. Njihov tekmec bodo Madžari, ki letos igrajo v elitni skupini, tako da bodo trening partner po meri za zadnjo stopnjo pred nastopom v Katovicah.

Kot zadnjemu se je pri sestavljanju moštva selektor odpovedal Mitji Robarju, ki ima poškodbo rame, pred tem se je, sicer s težkim srcem, moral posloviti še od Andreja Tavžlja, ki sta ga dva pretresa možganov oddaljila od nastopa na Poljskem, čeprav je Zupančič priznal, da bo igralca takšnega kova pogrešal v ekipi in garderobi.

"Stvari na ledu kar 'štimajo'. Kar bi radi dosegli, se bo počasi izkristaliziralo, in na ledu nimam nobenih težav; en napad deluje že kar dobro, drugi morda še malo škriplje, ampak nekaj stvari bomo lahko še izboljšali," pravi Zupančič o zadnjih podrobnostih uigravanja pred SP.

Igralci, ki so danes odšli na pot (najprej z vlakom v Budimpešto, potem naprej v Katovice), uživajo popolno podporo selektorja: "Vsem igralcem, ki so zbrani, absolutno zaupam. Ne morem nikogar izpostaviti, zmeraj je zmagovala ekipa. Tudi zdaj bo tista ekipa, ki bo najbolje delovala skupaj na ledu, rezultatsko uspešna. V tem je naša moč, smo zelo kompaktni, nimamo velikih odstopanj, a tudi naša tretja ali četrta peterka lahko ustvarja enakovreden pritisk na tekmeca. Pokriti smo na vseh položajih in nimamo se česa bati."

Pred SP spremljajo tudi tekmece, predvsem Avstrijce, ki so dvakrat izgubili z Madžari, v ponedeljek pa na Dunaju premagali Italijane s 3:2 (to tekmo so si pozorno ogledali tudi v slovenskem strokovnem taboru, saj sta obe ekipi tekmec Slovenije na SP), Zupančič pa meni, da so Madžari pravšnji za zadnji test: "Ogledal sem si Madžare, kako so odigrali proti Avstrijcem. So kar agresivni, kar bo za nas super, da vidimo, kako se znajdemo pod pritiskom. A odprtih vprašanj zdaj skorajda ni več."

"Na ledu ni težav, ni mi bilo treba niti enkrat dvigniti glasu. Normalno pričakujem SP, a če bi rekel, da ni nervoze, bi lagal, ker bi to pomenilo, da ti je vseeno. Bolje bo, ko se bo prvenstvo bližalo," o pozitivni napetosti pred SP pravi Zupančič.

Novinec v selektorski vlogi pa ne bo edini v takšni vlogi: na ledu bo imel prvič oznako C za kapetana Jan Urbas, Zupančič pa je prepričan, da je to dobra izbira. "Malo sem dal na tehtnico, ali prepustiti izbor ekipi, torej da ga izberejo sami fantje, a smo se po posvetu odločili mi s pomočniki. Mislim, da bo to zelo podobna zgodba kot z Muršakom. To je igralec, ki je vedno stoodstoten, tudi kadar stvari ne gredo v njegov prid, igra enako in je tudi zaradi tega lahko vodja. Ni nujno, da si glasen v garderobi, on je s svojim načinom treninga in odnosom dober vodja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.