Magazin > VIP
202 ogledov

"Za takšno fotografiranje potrebuješ zrelost"

Nives Orešnik Arhiv organizatorja
Nives Orešnik je za Playboy odvrgla krpice. S fotografijami je zelo zadovoljna, zaradi nekaterih odzivov pa projekta ne bi več ponovila.

Zakaj ste se odločili za fotografiranje za Playboy?
Pred dvema letoma sem že sodelovala z Alešem Bravničarjem in Playboyem, in sicer v rubriki Sanjsko dekle. Po dveh letih so me spet povabili z željo, da se pojavim v pictorialu. Menim, da se nam vsaka stvar v življenju zgodi z razlogom. Dve leti nazaj bi fotografiranje zagotovo zavrnila. Za takšno odločitev in takšno fotografiranje dekle potrebuje neko zrelost, energijo, ki je jaz pri dvajsetih še nisem imela. Takrat sem šele začela delati kot model. V tem poslu se najprej soočiš z goloto za kamero, v kopalkah in perilu pa pred kamero ali na modnih brveh. Že to je za marsikoga preveč. Zame ni, za večino deklet ki delajo kot modeli, to namreč predstavlja del službe. Sama nikoli nisem imela težav z goloto, rada se sončim gola, dobro se počutim v svojem telesu, edino, kar sem si želela, je bilo to, da sem korektno predstavljena, da so fotografije estetske, da jim lahko dodam osebno noto. Menim, da so fotografije, ki so nastale, drugačne od prejšnjih in zelo dobre. Takšne, da sva na njih z Alešem lahko ponosna.

Torej vas ni premamil honorar?
Ni me premamil honorar. V Sloveniji že dolgo časa nihče več ne dela za ''mamljiv honorar''. Gre za osebno odločitev, za moj pogled na goloto, ki ga marsikdo ne razume. Menim, da je malokdo v tolikšnem stiku z aktom kot jaz ali Aleš. Aleš s fotografskega vidika, jaz iz vidika slikarstva.

Je to snemanje za vas - zaradi golote - predstavljalo poseben izziv?
Ni mi predstavljalo posebnega izziva, je bil pa odnos do samega snemanja in fotografij drugačen. Če bi šlo za komercialno snemanje in bi naročnik želel, da sem gola v reklami oziroma na reklamni fotografiji, bi za mene bila situacija zelo podobna. Tudi s takšnim snemanjem že imam izkušnje. Tokrat je bila razlika le v tem, da sem ob fotografijah predstavljena z imenom in priimkom. Se pravi kot Nives Orešnik in ne model, zato sem želela sodelovati pri nastajanju pictoriala.

Kaj je bilo pri tem snemanju najtežje?
Najtežje je bilo najti skupno pot in uskladiti želje urednikov ter moja pričakovanja. Nobena pomembna stvar v življenju ni preprosta, čeprav si včasih želimo, da bi bila. Tudi če sem bila povsem gola, nekateri deli mojega telesa niso bili popolnoma razkriti. Sicer pa golota v svetu sploh ni več tabu ali izziv. Zaradi medijev in Facebooka je razvrednotena. Sedaj ne potrebuješ več Playboya, da vidiš delno razgaljene ali popolnoma razgaljene ženske.

Snemali ste v Italiji. So vam motili opazovalci?
V času, ko smo snemali, ni bilo turistov in vreme je bilo precej kislo, zato nas opazovalci niso motili. Moje in Aleševo prekletstvo je, da nama zmeraj nagaja vreme. Tako da je bilo to snemanje za oba izziv.

Kako je bilo delati z Alešem Bravničarjem?
Z Alešem sva že večkrat delala skupaj, a ta skupni projekt je imel za oba največjo težo.

Kako je fotografije ocenil tvoj fant Črt Slavec, ki je prav tako odličen fotograf?
Črt je zagotovo lahko najbolj kritičen. Kot fotograf in kot moj fant. Lahko pa ga sami vprašate.

Kaj na fotografije pravi vaša družina? Očetje so ponavadi malce bolj občutljivi na takšna snemanja ...
Moja družina moje odločitve sprejema in me ne omejuje. Z očetom imam zelo dober odnos, zelo sva si blizu in njegovo mnenje mi veliko pomeni. Rada imam dolge pogovore z njim, veliko stvari ve in zelo mu zaupam. Navadil se je, da sem velikokrat izpostavljena in da sem že odrasla, zato je mojo odločitev dobro sprejel. Mami je bila tukaj malo bolj kritična. Tudi do fotografij je najbolj kritična in brez dlake na jeziku, zato imam lahko z njo iskreno in kritično razpravo. Me pa ne omejuje. Moja starša sta res dobra do mene.

Bi takšno fotografiranje še kdaj ponovili?
Fotografiranje bi ponovila, projekta pa ne, in sicer zaradi stvari, ki jih je prinesel s sabo. Telefonske klice, intervjuje, negativen prizvok rumenega tiska, ki je projekt, ki mi veliko pomeni, spremenil v vulgarno razgaljenost ali ''rajcanje ljudi''. Sicer pa sem slovenske scene in naših medijev že navajena in me nič več ne preseneča. Zanima me odziv, vendar me negativnost ne bo prizadela. Če se bo našel en odstotek ljudi, ki bo stvar pravilno razumel, bom zadovoljna.

Komentarjev 2
  • radsemastimzmesom 11:29 08.avgust 2014.

    ...vsi normalni moški potešijo svojo potrebo na/ob njenih slikah.

  • radsemastimzmesom 11:27 08.avgust 2014.

    Ta ženska si zatiska oči pred resnico, čeprav jo podzavestno dobro pozna. Takšne slike so narejene samo in izključno zaradi dejstva, da se jih kot končen produkt nalepi v takšne revije kot je npr. plejboj in izključno zaradi: "vulgarne razgaljenosti ...prikaži več ali ''rajcanja ljudi'". Tukaj se on po nepotrebnem spreneveda, saj nas je narava naštimala tako, da normalni moški v času, ko smo še zmožni oploditi samico, iščemo potencialno kandidatko, s katero bi lahko izvedli postopek razmnoževanja. Med tem procesom/iskanjem kandidatke se po našem telesu pretakajo različni hormoni, ki še dodatno povečujejo željo po spolnosti in razmnoževanju. In ker uredniki takšnih revij to dejstvo prekleto dobro poznajo, takšne revije tudi obstajajo na trgu (povpraševanje). Omenjena gospa pa se na žalost spreneveda in otepa tega dejstva, namesto, da bi si priznala, da se je za nekaj denarja prodala v uporabo tem urednikom kot spolni objekt in postala vsaj vizualna kandidatka, tako da sedaj lahko vsi normalni moški po