Vizita za živali > Leksikon bolezni
532 ogledov

Kopanje psa pri nizkih temperaturah

Pes v vodi Profimedias
Se tudi vaš pes rad kopa v jezeru, morju, reki? Razmislite, ali je kopanje dobro tudi v mrzlih mesecih ...

Nekateri kužki obožujejo vodo in izkoristijo vsako priložnost za kopanje. Kopanje v čisti vodi je v toplih mesecih za pse zdravo, mnogo skrbnikov pa se boji, da se bodo psi v mrzlih mesecih prehladili.

“Glede kopanja ni zapisanih pravil, saj se tudi ljudje kopamo različno. Eni še takrat, ko so zunaj že zelo nizke temperature tako vode kot okolja,” pravi veterinarka Iris Selan s Klinike Tristokosmatih. “Načeloma pa velja pravilo, da vsak lastnik dobro pozna svojega psa. Če so temperature nižje pa zagotovo obstajajo večje možnosti prehladov, vnetij grla, ušes in mehurja," dodaja.

Pametni moramo biti skrbniki

Pojasnjuje, da psi nimajo glave za razmišljanje in delujejo, kot jim govori nagon. “Pametni moramo biti skrbniki in presoditi, kako je glede temperatur. Ne moremo pričakovati da bo pes sprejel pravo odločitev,” pravi.

Sam lastnik naj se odloči, do kakšne temperature bo psu še dovolil kopanje. Selanova psu pri temperaturah zraka nižjih od 18 stopinj Celzija ne bi dovolila kopanja. Od odločitve skrbnika je po njenih besedah odvisnih več dejavnikov, tudi katere pasme je pes, kako je aktiven in kako treniran: "Nekatere lovske pasme so denimo vajene lova tudi v času, ko so vode hladne, prav tako se v mrzlih vodah kopajo nekateri delovni psi."

Odvisno je tudi od kondicije psa in od starosti, “zagotovo odsvetujemo take aktivnosti za mladičke.” Pomembno je tudi, kje živi, saj notranji pes ne more iz vročega stanovanja v mrzlo vodo, odvisno je tudi od dolžine dlake in gostote poddlake. Ob tem opozarja, da pes ne ve, da ga voda mrazi in lahko pride tudi do podhladitve, kar je zelo nevarno. Če se pes vseeno kopa, Selanova svetuje, da ga vedno obrišekmo, čimbolj osušimo, namestimo v avto ali pa imamo aktiven sprehod do doma.

Če nam uide ...

Če nam pes, ki ni vajen nizkih temperatur, pozimi pobegne v vodo, mora čim prej iz vode. “Nato ga je treba posušiti, ogreti in kontaktirati veterinarja, ki se glede na stanje psa odloči, ali je potrebno psa pregledati ali ne, oziroma kakšno terapijo potrebuje,” je zaključila.  

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.