Avto
252 ogledov

Nizozemci do Kopra kar z avtovlakom

Nizozemski vlak. Shutterstock
Iz Nizozemske v Koper in nazaj vsak teden avtovlak s 400 potniki. Za zdaj veliko zanimanja.

To soboto ob pol desetih dopoldan bo iz nizozemskega mesta Hertogenbosch v Koper pripeljal prvi avtovlak agencije Euro-Express Treinchartert, ki bo s svojim prihodom odprl letošnjo poletno sezono voženj avtovlaka na relaciji Hertogenbosch – Ljubljana – Koper in nazaj.

Avtovlak bo iz Hertogenboscha do Kopra in nazaj med 6. julijem in 31. avgustom peljal desetkrat. Iz Hertogenboscha bo odpeljal ob petkih in v Koper prispel ob sobotah, istega dne se bo tudi vračal proti Hertogenboschu.

Avtovlak vozi po dogovoru med agencijo Euro-Express Treinchartert in Slovenskimi železnicami. Kot so sporočili pri slovenskem železniškem prevozniku, pričakujejo, da bo v Koper z avtovlakom vsako soboto prispelo do 400 potnikov z avtomobili in motorji. Pogodba za prevoze je za zdaj sklenjena do leta 2015, zaradi "izjemnega odziva" pa bo že v naslednjem letu vlak vozil od maja do oktobra.

Za več denarja na cilj spočiti

Prednosti avtovlaka so predvsem v enostavni in razmeroma hitri poti, ki jo potniki premagajo med Nizozemsko in Slovenijo, nakar iz Kopra z lastnim prevozom krenejo naprej proti ciljni destinaciji v Sloveniji ali na Hrvaškem. Cena za avtomobil in družino z dvema odraslima in dvema otrokoma v eno smer je v vrhuncu sezone prek 800 evrov (računali smo za 19. julij 2013), pri čemer je vključena postrežba na vlaku in prevoz običajno velikega avtomobila. Če bi se odpravili na 1.260 kilometrov dolgo pot po cesti, bi bila gotovo cenejša, a je potrebno računati na od dva do tri rezervoarje goriva, cestnine, utrujenost, morebitne cestne zastoje in stroške za prenočišče.

Gotovo pa je linija zanimiva tudi za Slovence, ki si želijo obiskati Nizozemske, saj se je brez avtomobila mogoče vkrcati tudi v Ljubljani, s seboj pa peljati denimo kolo. Družba Euro-Express Treinchartert, ki poudarja bližino Kopra do Benetk na eni in Dalmacije na drugi strani, sicer podobno storitev nudi tudi na liniji Hertogenbosch-Livorno (Italija), pozimi pa linije iz Nizozemske do Alp.

Komentarjev 7
  • KOJAK 20:36 05.julij 2013.

    speris ... ne hodijo vsi na tak dopust kot ti. Z nizkocenovnikom lahko s seboj vzameš dvoje gate in polno denarnico, torej moraš najeti taxi da te vozi naokrog in vzeti polni penzion. Če greš z avtom do Kopra imaš ...prikaži več v avtu kup prtljage + šotor za kamp. Lahko greš ob obali do Dalmacije in se vedno kje ustaviš. Ti ki boš šel z nizkocenovnikom pa boš 10 dni ležal na eni in isti plaži.

  • dd1307 20:09 05.julij 2013.

    To se prav zate je život samo droga, seks, žur. Vse ostalo je nek polovičen komunizem. Na takih kot si ti sigurno svet stoji. Sicer pa nizozemci v praksi zgledajo bizarno beli ljudje s slabim okusom za garderobo, nasploh se ...prikaži več pa držijo bolj v ozadju. In še to, avtovlak si bojo dejansko kupil ljudje, ki v življenju dejansko nekaj delajo in od njih nekaj je. Zato si sploh lahko kupijo spodoben avto in grejo z za njih neznatno dražjim vlakom na jadran, ker so miselno toliko naprednejši od tebe, da v avtovlaku vidijo predvsem prednost pri neobrabi avtomobila, neutrujenosti in močno zmanjšanemu riziku na poti.

  • mph 20:06 05.julij 2013.

    Khm, kar sem razumel je preračunano in naciljano za družine z otroci, pa rahlo dvomim, da bodo ti prišli sem zaradi Sex & Drugs & Rock & Roll. Kaj misliš, da celo populacijo zanima samo to? Pri nas je še ...prikaži več en kup drugih stvari, kar čista narava, Postojnska in druge jame, ....