Svet
15 ogledov

Nizozemska bo ukinila pomoč tistim beguncem, ki ne bodo dobili azila

Begunci na makedonski meji EPA/GEORGI LICOVSKI
Nizozemska uvaja nova pravila za tiste prosilce azila, ki jim bo država zavrnila njihovo prošnjo. Že v nekaj tednih jim ne bodo dali zatočišča in hrane, piše Independent.

Nizozemska napoveduje, da bo od novembra naprej imel vsak migrant, ki mu bodo zavrnili status begunca, manj kot mesec dni časa, da se vrne v svojo državo. Po preteku tega časovnega obdobja tistim, katerim bodo zavrnjene prošnje, odrekli pomoč v obliki zatočišča in hrane. Poleg tega nizozemska vlada napoveduje zaprtje 30 regionalnih centrov, kjer nudijo namestitev in hrano prebežnikom.

“Norost je dajati večno pomoč”

Glede na podatke Eurostata je nizozemska valda v lanskem letu prejela 18.790 prošenj za azil; zavrnjenih prošenj je bilo 6.240. Premier Mark Rutte zavrača kritike napovedanih ukrepov, češ da je “norost” nuditi večno pomoč tistim, ki ne uspejo pridobiti ustreznih dovoljenj.

Govorimo o ljudeh, ki bi se lahko vrnili v domovino, vendar tega ne želijo,” poudarja Rutte.

Napovedi nizozemske vlade med drugim kritizira tudi Organizacija združenih narodov. “Dokler so prebežniki na Nizozemskem, jim država mora nuditi osnovne pogoje preživetja,” poudarja svetovna organizacija.

Podobne ukrepe so pred časom sprejeli tudi Finci in Britanci.

Komentarjev 18
  • principiumnovum 21:49 31.avgust 2015.

    Begunce peljite na ameriško in britansko ambasado, pa naj jih oni preživljajo, saj so tudi krivi, da so Afganistanci, Iračani, Libijci in Sirci postali begunci. Če američani in britanci ne bi bombardirali teh držav ali pa tam s financiranjem islamskih ...prikaži več skrajnežev zasejali kaos ter brezvladje, se Evropejci danes ne bi ubadali s temi begunci. Še enkrat: Begunce naj prevzameta britanija in amrika, saj sta s svojo umazano vojaško politiko te begunce ustvarila.

  • mph 17:58 31.avgust 2015.

    Klale so se različne frakcije muslimanov od vekomaj, podobno v krščanstvu, daleč pred pojavom gringotov, ... imajo pa ti vsekakor velike zasluge za eskalacijo v zadnjih 50 ali 100 letih.

  • dragec 17:38 31.avgust 2015.

    IN KDO JE POVZROČITELJ????