Zdravje > Aktualno
146 ogledov

Njegova kri ključna pri odkritju nujnega antibiotika

Kuščar Profimedias
Kri komodoškega varana vsebuje pomembne kemične spojine, iz katerih bi lahko izdelali zelo učinkovit antibiotik.

Kri komdoškega varana vsebuje pomembne kemične spojine, ki so lahko po mnenju ameriških znanstvenikov, zelo učinkovite pri celjenja ran.

Kot poroča BBC, so iz molekul kuščarjeve krvi že razvili sintetično spojino z učinkovitimi antimikrobnimi lastnostmi, ki bi lahko bila v prihodnosti zelo učinkovit antibiotik.

Kot je znano, slina tega velikega kuščarja, ki živi na območju petih indonezijskih otokov, vsebuje številne vrste bakterij, ki tej živali ne škodijo.

Znanstvenik z Univerze Virginia George Mason pa je uspelo ustvariti sintetično spojino, katere osnova so molekule iz kuščarjeve snovi. Pri tem je pomembno to, da ima ta kri antimikrobne lastnosti.

Učinkovanje sestavine so do sedaj uspešno preiskusili na okuženih ranah loboratorijskih mišk, strokovnjaki pa sedaj trdijo, da bi lahko iz te sestavine v prihodnosti razvili nujno potreben antibitik za vedno bolj prisotne superbakterije.  

Po ugotovitvah znanstvenikov, se v ustni votlini komdoškega varana nahaja okoli osemdeset bakterijskih sevov. Med njimi so tudi patogeni in povzročajo zastrupitev krvi ali sepso, vendar ne pri kuščarjih, kar pomeni, da so te mesojede živali odporne na njih.

Nova sestavina ali sintetični peptid razvit na univerzi Virginija - poimenovali so ga v DRGN-1- so raziskovalci preizkusili na ranah mišk, okuženih s sevi superbaktrerij Pseudomonas aeruginosa in Staphylococcus aureus ali MRSA. Slednja je najpogostejši povzročitelj stafilokoknih okužb v bolnišnicah. Gre za bakteriji, ki ju je zelo težko izkoreniti, saj sta razvili posebno odpornost na antibiotike. 

Vodja študije Monique van Hoek je dejala, da DRGN-1 pokazal protimikrobno aktvinost in ob tem še spodbujal migracije kožnih celic, kar je v končni fazi vplivalo na celjenje ran. :

Čeprav je bila raziskava izvedena na laboratorijskih miših in le na dveh bakterijah, so ameriški raziskovalci prepričani, da bodo nadaljne raziskav pripeljale do odkritja novega, vsestranskega antibiotika, ki bo uničil te tako imenovane superbakterije. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.