Zdravje > Otrok
31 ogledov

Njihova prizadevanja so se obrestovala

otrok Shutterstock
V šolah v Mariboru in okolici že vrsto let poteka tekmovanje za čiste in zdrave zobe, s katerim želi Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor spodbujati otroke k vestni skrbi za svoje zobe. Ta prizadevanja so očitno uspešna, saj se je med mariborskimi osnovnošolci močno zmanjšal delež okvarjenih zob.

"Medicinske sestre večkrat v šolskem letu nenapovedano obiščemo otroke in skupaj z njimi preverimo čistost zob. Ob zaključku vsako šolsko leto podelimo priznanja in nagrade sodelujočim otrokom na vseh 57 mariborskih osnovnih šolah in okolici," je pojasnila vodja ekipe medicinskih sester zdravstveno vzgojne in preventivne dejavnosti v zobozdravstvu mariborskega zdravstvenega doma Rosita Stojković.

V tekmovanje so vključeni otroci od drugega do petega razreda devetletke, prav tako otroci osnovne šole s prilagojenim programom Gustava Šiliha, dom Antona Skale in Center za korekcijo govora in sluha.

Razredi z najbolj čistimi zobmi za nagrado prejmejo ogled kino predstave. To si je ta teden v Mariboru ogledalo 1.200 otrok.

Delež znižal za polovico

Statistika kaže, da tekmovanje spodbudno vpliva na otroke. Leta 1988 so otroci po podatkih, ki jih zbirajo v mariborskem zdravstvenem domu, zapuščali osnovno šolo s povprečno 6,19 okvarjenega zoba na posameznega otroka. Leta 2006 se je ta delež znižal na povprečno 2,99 okvarjenega zoba, lani pa že na povprečno 1,80 okvarjenega zoba na otroka.

V zdravstvenem domu izpostavljajo, da je zobna gniloba najpogostejša kronična bolezen otrok, ki se ne odziva na antibiotično zdravljenje in se tudi sama ne zdravi, jo je pa mogoče preprečiti s preventivnimi ukrepi. Eden takšnih je prav omenjeno tekmovanje, saj medicinske sestre poleg preverjanja čistosti zob otrokom med obiski v šoli tudi predavajo o zdravi prehrani, demonstrirajo pravilne tehnike čiščenja zob, po potrebi pa k sodelovanju povabijo tudi starše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.