Slovenija
13 ogledov

NKBM 62,7 milijona evrov čiste izgube

primorska 29.10.09, nova kbm, nkbm, vlom, banka, nova gorica, obrtni dom, foto: Nace Novak
Skupina NKBM je v prvi polovici letošnjega leta po visokih oslabitvah in rezervacijah pridelala za 62,7 milijona evrov čiste izgube, od tega samo matična banka 44,2 milijona evrov.

Nadzorni svet se je sicer v sredo med drugim seznanil tudi s potekom pregleda kakovosti sredstev in izvedbe stresnega testa. Rezultati obeh pregledov bodo podlaga za presojo o prenosu slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Kot poudarjajo v NKBM, kljub težavnim ekonomskim razmeram v Sloveniji in svetu poslujejo stabilno, varno in so pripravljeni na izzive in priložnosti v prihodnosti.

Ob tem v drugi največji državni banki poudarjajo, da so bili rezultati skupine, ki ob NKBM združuje še 11 odvisnih družb v Sloveniji, na Hrvaškem, Srbiji in Avstriji ter pridruženo družbo, pod vplivom nadaljnjega slabšanja kreditnega portfelja. Raven rezervacij in oslabitev v prvi polovici leta 2013 je bila 17,2 odstotka višja od primerljivega obdobja lani.

Drugo leto pozitivno?

Če se gospodarsko okolje ne bo bistveno poslabšalo in če ne bo dodatnih zahtev na ravni Evropske unije, v banki po njegovih besedah pričakujejo pozitiven poslovni izid v prihodnjem letu.

Sicer pa so se nadzorniki seznanili tudi s stanjem pregledov, ki potekajo v banki. Kot je znano, je Banka Slovenije v sodelovanju z ministrstvom za finance naročila pregled kakovosti sredstev na ravni bančnega sistema in izvedbo t. i. stresnih testov za deset bank v Sloveniji.

Izvedbo stresnega testa v NKBM opravlja družba Oliver Wyman, pregled kakovosti sredstev pa Ernst&Young. Rezultati naj bi bili znani predvidoma do konca leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.