Slovenija
61 ogledov

Šefi NLB v šolo za vrednote

Janko Medja Saša Despot
Bizarno. Prvi mož NLB se bo v soboto s svojimi direktorji v natančno predpisanih oblačilih poglobil v vrednote.

Medtem ko največjo banko v državi pretresa nova afera, tokrat povezana z dvomi pri zaposlovanju, si je njen prvi mož Janko Medja to soboto zjutraj omislil sestanek s svojimi podrejenimi. Ker obleka naredi človeka, je v vabilu na srečanje skrbno zapisano tudi, kako se morajo obleči za sestanek – udeležba je obvezna –, na katerem se bodo seznanili z vrednotami in kodeksom korporativne skladnosti. “Pravila oblačenja so sproščeno poslovna,” je zapisal Medja. Moškim je natančno razloženo, da kravata ni potrebna, suknjič in srajca pa naj bosta športnoelegantna, ženske morajo biti zmerne pri modnih dodatkih, njihovi čevlji naj bodo zaprti, peta pa ne previsoka. Na dnevnem redu imajo med drugim delavnico “poglobljenega razumevanja vrednot NLB”.

Doslej brez vrednot?

Skupina NLB ima namreč novo strategijo razvoja, ki temelji na novih vrednotah. Naštejmo tri, ki so jih opredelili kot temeljne: odgovornost do strank, zavezanost k izpolnitvi obljub in doseganju ciljev ter odprta komunikacija. Izhodiščna vrednota banke pa so njene stranke.

“Ne bom rekel, da je to oslarija. Lahko pa rečem, da me čudi, da teh vrednot banka ni imela že doslej, pa saj je ves bančni sistem zgrajen prav na vrednotah,” komentira Marjan Batagelj, prvi mož družbe Postojnska jama. “Vrednote so pri bančništvu temeljne; če teh ni, izprazniš svoj transakcijski račun in greš. Sam sem to sicer že pred meseci dejansko storil – pobral sem denar iz banke in ga dal v 'štunfe',” dodaja.

Vrednote imaš ali pa ne

Batagelj je pred slabimi štirimi leti od skupine Istrabenz kupil družbo Postojnska jama. “Tedaj sem ob svojem prihodu sodelavcem povedal, da so vrednote, ki jih živim, poštenost, odkritost in dobrohotnost ter da jih pričakujem tudi od njih, tudi v odnosu do gostov in zunanjih ljudi. Izobraževanje direktorjev v naši družbi pa poteka zelo ciljno, torej kuhar gre na kuharski tečaj, finančnik se izobražuje o financah, ljudje iz marketinga o trženju, ne pa vsi o vsem,” razkriva.

Komentarjev 7
  • ac-dc 21:29 03.april 2014.

    Starega kozla težko naučiš novih vrednot...volk dlako menja, ostalega pa ne. Treba je zamenjat barabe, ne pa jih prevzgajati na izobraževanjih. Za prevzgojo so zapori.

  • atzz 14:40 03.april 2014.

    To gnilo banko v stečaj in ne bo nobene škode. Medjo in podobne fantke pa nazaj v šolo.

  • sprehajalec 10:43 03.april 2014.

    Zunanji sodelavec, bo nekaj cuknil s prodajo megle.