Slovenija
7 ogledov

NLB potrebuje še 250 milijonov

NLB Boštjan Tacol
Uprava NLB za letos predlaga še eno dokapitalizacijo banke. Tudi tokrat v višini 250 milijonov evrov.
Predsednik uprave Božo Jašovič je navedel dve možnosti za povečanje osnovnega kapitala banke. Prva je ta, da se ključni lastniki dogovorijo in dokapitalizirajo banko, druga pa, da se denar poišče na trgu.

Višina druge dokapitalizacije bi bila lahko nižja, če bi banki uspelo prodati 57-odstotni lastniški delež v Banki Celje. Skrbni pregled banke naj bi opravila le francoska bančna skupina Société Générale, ki ima v Sloveniji v lasti SKB banko, ni pa še jasno, ali bo oddala zavezujočo ponudbo.

Način dokapitalizacije je odvisen od dogovora med največjima lastnikoma, državo in belgijsko KBC.

Brez zasebnih partnerjev ne bo šlo

Država si želi, da bi v drugi dokapitalizaciji sodelovali zasebni partnerji, saj zelene luči Bruslja za novo državno dokapitalizacijo banke verjetno ne bi dobila. Pogoj za sodelovanje KBC naj bi bila sprememba delničarskega sporazuma, pogovori z Belgijci pa potekajo.

Nadomestnega nadzornika ne bo

Delničarji NLB so na skupščini, na kateri je bilo navzočega približno 85 odstotkov kapitala, sicer podelili razrešnico upravi in nadzornemu svetu za lansko leto ter potrdili plačila nadzornikom, potem ko je država po nedavni dokapitalizaciji okrepila lastniški delež v banki. Niso pa podprli predloga o nadomestnem nadzorniku.

"To ne pomeni kakšnega slabega znaka," je Jašovič v izjavi za novinarje po skupščini komentiral dejstvo, da predlog o nadomestnem nadzorniku ni bil deležen zadostne podpore. Kot je ocenil, "pogajanja med državo in KBC še tečejo in to mesto še čaka na potencialnega kandidata, za katerega se bodo lastniki sporazumno dogovorili".

Napovedujejo pozitiven rezultat

Glede poslovanja NLB, ki je leto 2010 sklenila s 183,4 milijona evrov izgube, kar je pokrila v breme rezerv iz dobička, pa je Jašovič na skupščini dejal, da bo letošnje poslovanje banke do konca leta pozitivno. "Pozitiven rezultat bo šibek in podvržen številnim negotovostim," je dodal.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.