Slovenija
20 ogledov

Noče razkriti števila procesov in ovadb

Boris Popovič Barbara Milavec
Preiskave. Koprski župan ocenjuje, da se proti njemu vrstijo iz sovraštva in ne zaradi pravne države.

“Mnenja računskega sodišča so dokaz, da je v Kopru vse čisto. Ampak koprski represivni aparati ne upoštevajo nikogar, temveč delujejo izključno iz sovraštva do mene. To govorim že 11 let, a mi nihče ne verjame. Tudi represivni organi iz Ljubljane bolj verjamejo lokalnim kolegom,” razlaga koprski župan Boris Popovič.

Popovič velja za funkcionarja, proti kateremu poteka največ sodnih procesov in je vloženih največ ovadb. Sam njihovega števila ne razkriva, prav tako ne policija, a dejstvo je, da hišne preiskave kriminalistov na občini redno polnijo medijski prostor. “Policija deluje skladno z veljavno zakonodajo, pri preiskovanju kaznivih dejanj pa zagotovo ne pristransko niti politično niti kako drugače,” so odločni na Policijski upravi Koper.

Revizorji nič, policija da

Računsko sodišče je doslej podalo negativno mnenje o poslovanju koprske občine za leto 1995 (nepravilnosti pri izplačilih občinskim funkcionarjem), negativno mnenje v zvezi s povračili stroškov v letih 1998, 1999, 2000 in 2001, pri reviziji poslovanja občine v letih 2006 in 2007, ko je bil na čelu Kopra že Popovič, pa je izdalo mnenje s pridržkom in ni zahtevalo niti odzivnega poročila, saj so bile razkrite nepravilnosti odpravljene že med revizijskim postopkom oziroma so bili sprejeti ustrezni popravljalni ukrepi.

Sodišče koper | Avtor: Barbara Milavec Barbara Milavec

Na sodišču gre h koncu proces zaradi domnevne zlorabe položaja, ker naj bi občina leta 2007 zemljišča na Serminu prodala vnaprej izbranemu kupcu in po vnaprej dogovorjeni ceni. “To je še en košček v mozaiku absurdnih in neresničnih obtožb.Kot pravni laik sam nisem urejal postopkov prodaje, saj povsem zaupam strokovnim službam in odvetniku Matozu, pri katerem so pripravljali potrebno razpisno dokumentacijo,” poudarja Popovič.

Zamočilo tožilstvo

Na sodišču pa je pravkar zastarala afera Rumena noč. Gre za lokalno zabavljaško prireditev, pri kateri naj bi v letu 2003, v prvem letu Popovičevega županovanja, že pred iztekom javnega razpisa izbrali izvajalca. Zakaj je minilo kar sedem let od ovadbe do obtožnice? Zadnje tri mesece pred zastaranjem je bil Popovič na bolniškem dopustu, a dejstvo je, da je policija ovadbe z zahtevo za preiskavo podala že leta 2003. Na tožilstvu pojasnjujejo, da je bila preiskava končana junija 2006, tožilec, ki je vodil primer, pa o tej zadevi ni odločil do julija 2009, ko je tožilstvo zapustil in je bil primer predodeljen. Maja 2010 je bila na okrožno sodišče nato le vložena obtožba; tri leta kasneje se je začel proces in po počitnicah - zastaral.

Komentarjev 4
  • tomaz 10:28 06.oktober 2013.

    Ma to je pa res čudno, da vedno eni in isti govorijo o montiranih političnih procesih, vsi so "kalimeroti", le premoženje, ki ga imajo jim je po "legalni poti" z lufta padlo....Z lastnim delom si marsikdo od njih nikoli nebi ...prikaži veči mogel privoščiti niti 5% tega, kar imajo, kar vidimo, vse ostalo je pa tko v oazah skrito. Čim prej sprejeti zakon, o dokazovanju premoženja za nazaj in pobrati vse, za kar ne morejo razložiti od kot jim je padlo...

  • suzana.kos 10:21 06.oktober 2013.

    on je živ dokaz, da pravne države ni in da so naši t.i. "organi" nesposobni, z računskim sodiščem, s tožilci in sodišči vred.odkar je šel direktor policije k njemu v službo klečeplaziti, je več hišnih preiskav, to je pa ...prikaži več tudi vse. kot običajno - psi lajajo, karavana gre pa dalje...

  • bingbong 10:08 06.oktober 2013.

    On je živ dokaz o (ne)sposobnosti nadziranja računskega sodišča, ko ga je vodi Šoltes, in delovanju organov pregona in sodišč. Ne smemo pozabiti, da ko je bil Matoz njegov odvetnik in je šlo Popoviču najbolj za nohte, je po zaključku ...prikaži več zelo zanj obremenjujočih primerov predsednik koprskega sodišča prestopil v Matozevo odvetniško družbo in po tem šel na svoje.Ni zanemarljivo dejstvo kako je končal nekdanji prvi mož koprske policije, potem, ko mu je šlo za nohte znotraj policijskih vrst in niso želeli prikazati škandala. Kar se pa zastaranj tiče in nedavnih političnih obravnav o delu sodišč in hvaljenje napredka o zmanjševanju zaostankov na sodiščih s strani ministra, Masleše in drugih pomembnežev pa je kar v velikem razkoraku z dejanskim stanjem. Najprej bi morali soditi slednjim in potem bi možen premik v tej banana republiki.Župan težek nekaj milj. eur pa nam predava o žlehtnobi proti njemu in političnim obsodbam. Ko je prišel na položaj je bila vreča bolj prazna. Ob njemu