Slovenija
39 ogledov

Noče v šolo, zmanjkuje mu denarja

Nasilje Boštjan Tacol
Vrstniki. Med nasilje štejemo pretepe in krajo, pljuvanje, žaljivke, grožnje in izključitev.

Če se vaš otrok boji poti v šolo, nerad hodi v šolo, se mu šolski uspeh slabša, domov prihaja s poškodovanimi osebnimi predmeti, mu zmanjkujejo osebne stvari, je morda v šoli žrtev nasilja, opozarjajo na policiji. Nekateri znaki so še, da prihaja domov z nerazložljivimi poškodbami, vas prosi za več denarja ali ga sam jemlje, izgublja žepnino, zavrača pogovor, je raztresen, odsoten, joče, je neješč ali ima nočne more. Otroci se z nasilneži težko spopadejo, pri tem pa jim lahko pomagamo starši.

1. Kaj je nasilje
Starši morate otroka poučiti o tem, kaj je nasilje. Nasilje so pretepanje, porivanje, brcanje, spotikanje, zbadanje, pljuvanje, praskanje, uničevanje stvari, spolno nasilje, zmerjanje, razširjanje novic, zafrkavanje, izrekanje groženj, žaljenje, namerna izključitev iz skupine, zavračanje, obrekovanje, ustrahovanje, manipuliranje s prijateljstvi, poniževanje, nespodobne kretnje, izsiljevanje ter kraja denarja, oblačil in drugih stvari. Otroku pojasnite, da ni sam kriv za nasilje in da so ustahovalci najpogosteje tisti otroci, ki imajo težave.

2. Pogovor
Z otrokom se pogovorite in poskusite ugotoviti, kdo nad njim izvaja nasilje. Povežite se s strokovnimi službami v šoli in jih prosite za pomoč.

3. Samozavest
Otroku pomagajte povrniti samozavest. Pogosto pomaga vključitev v obšolske dejavnosti. Pomagajte mu, da pridobi nove prijatelje. Lahko skupaj priredite dobro rojstnodnevno zabavo. Pri samozavesti pomagajo tudi hišni ljubljenčki.

4. Soočanje
Naj se otrok zoperstavi ustrahovalcu. Ko se mu nasilnež približa, naj mu samozavestno pove, naj ga pusti pri miru, nato pa mirno odide stran in na varno.

Komentarjev 1
  • Kevin Kiret 13:54 21.november 2012.

    No sej če kdo rabi kakega varnostnika za varovanje otroka pa da plača € naj me kontaktira na #facebook