Slovenija
72 ogledov

Noči niso prespali doma

Temljine, Baška grapa
1/7
Bralec Uroš
Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je vreme ponoči velike težave povzročilo na idrijsko - cerkljanskem območju. Vreme se je umirilo, gasilci pa imajo še ogromno dela z nanošenim materialom. Zasutih je več hiš.

"Najhuje je bilo na območju tolminskega in cerkljanskega hribovja, na območju od Idrije pri Bači do Petrovega brda, v dolini Kanomljice, dolini Idrijce med Dolenjo Trebušo in Spodnjo Idrijo ter na območju Cerkljanskega hribovja," za Žurnal24.si povedo na novogoriški izpostavi uprave za zaščito in reševanja.

Na idrijskem družine zdoma

Poveljnik idrijske izpostave zaščite in reševanja Ivan Jereb poudari, da vse nočne intervencije komaj seštevajo. "Na tem območju je bilo ponoči vsaj 50 prostovoljnih gasilcev na delu, brez počitka delo nadaljujejo tudi skozi dopoldne," pove Jereb. Nadaljuje, da je v Spodnji Idriji ena hiša zasuta do polovice. "Spodnji del do nadstropja je poln materiala, ki ga je nanesla voda. Ta družina se gotovo ne bo mogla vrniti na svoj dom. Gasilci skušajo odpraviti najhujše." V Kanomljah je ena hiša ravno tako še vedno ogrožena, na zadnjem delu je še ogromno nanošenega materiala.  "Tudi cesta Idrija - Tolmin je še vedno zaprta. Zabiti so odtočni kanali pod cesto; toliko vode in materiala je na vozišču, da je promet nemogoč," pove Jereb. 

Nanosi onemogočajo promet okrog Baške Grape

Jože Dakskobler, poveljnik gasilske zveze Posočje, pravi, da je k sreči najhuje že za njimi in da so že začeli s sistematičnim čiščenjem in odpiranjem cest. "Zaprte so skoraj vse lokalne ceste v Baški Grapi, ravno tako tudi železniška proga Nova Gorica - Jesenice. Zasutih je tudi več hiš, v garažah so bili avtomobili, k sreči pa vsaj ljudi nimamo poškodovanih," pravi Dakskobler. Na delu so vsi prostovoljni gasilci, delavci cestnih podjetij, pomagajo tudi domačini. "Škoda je res velika, da bi jo že ocenjevali in popisovali, pa še ni čas. Najprej je treba odpreti ceste in urediti najnujneje," še doda poveljnik gasilske zveze Posočje.

Ljudje smo stopili skupaj

Vreme je že včeraj pozno zvečer začelo povzročati veliko težav tudi na cerkljanskem. "Vsaj 20-krat smo morali posredovati na terenu, na teh intervencijah je sodelovalo preko 60 prostovoljnih gasilcev iz PGD Cerkno in ostalih osmih okoliških društvih," je za Žurnal24.si povedal vodja zaščite in reševanja Bočnik. Do dopoldneva so se razmere tudi pri njih umirile: "Ljudje smo stopili skupaj, pomagamo si in posledice kar hitro odpravljamo. Domačini niso šli v službo, čistijo nanošeni material. Prostovoljne gasilce smo več ali manj že poslali s terena, da so šli po službah. Saj veste, kako je danes, vsak se boji," pove. Dodaja, da so se ponoči najbolj bali za del vasi Gorje, ki ji je grozila poplava. "S pregradami, plohi, deskami, z vsem, kar je bilo možno, smo vodo preusmerili, da se je vrnila v strugo. Najhujše smo k sreči preprečili." Računajo, da se bo najkasneje do jutri zjutraj stanje popolnoma znormaliziralo.

Podatke glede nočnih neurij še zbiramo in jih sproti dopolnjujemo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.