Magazin > Lepota & telo
84 ogledov

Nočne more so koristne

spanje sanje moški Shutterstock
Med sanjanjem predelujemo stvari, ki so se nam tekom dneva zgodile.

Čeprav se zdi neverjetno, a nočne more imajo tudi pozitivne učinke na naše duševno zdravje. Tako poroča New York Magazine.

Strokovnjaki namreč pravijo, da so nočne more "čustveni ventil“ in tudi način, s katerim se lahko odrešimo stresa in strahov.

Čeprav zaspimo sproščeni, se naš organizem bori s stresom oziroma s strahovi, ki nas razjedajo, ko smo budni. Podzavest naše skrbi pretvori v zgodbe, ki v obliki nočnih mor priplavajo na dan. Ko se zbudimo, imamo občutek, da so se nočne more zares zgodile. Lahko bi torej rekli, da nočne more naše strahove pretvorijo v spomine, s katerimi se naš um lažje spopada kot s strahovi. Zaradi spominov se sicer lahko počutimo slabo, a naši možgani nanje gledajo kot na stvar iz preteklosti, s katero se nam v sedanjosti ni treba več ukvarjati.

Tisti, ki se nočnih mor bojijo tako zelo, da ne želijo spati, ogrožajo svoje zdravje. Ker s sanjami predelujemo situacije, tudi neprijetne, ki so se nam zgodile tekom dneva, so za nas ključnega pomena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.