Magazin > Film & Glasba & TV
35 ogledov

Danci zmagali, Slovenija zadnja

Evrovizija 2013, Emmelie de Forest
1/11
EPA
Zmagovalci letošnje Evrovizije so Danci!

Nocoj se je v švedskem Malmöju odvil finalni izbor za pesem Evrovizije. Velika zmagovalka večera je postala danska predstavnica Emmelie de Forests s pesmijo Only teardrops. Na drugo mesto se je povzpel predstavnik Azerbajdžana Farid Mammadov s pesmijo Hold me, na tretje pa ukrajinska predstavnica Zlata Ohnevytj s pesmijo Gravity. Emmelie je na velikem odru nastopila bosa, saj pravi, da se tako počuti bolj povezano z zemljo. Tako je lani nastopila tudi Loreen, ki je Švedsko ponesla na prvo mesto.

Tudi Slovenci smo nocoj navijali za Dansko. Podelili smo ji največje število točk, 12, 10 točk smo namenili Rusiji, 8 pa Italiji. Točke je iz Ljubljane sporočil Andrea Flego. Glasovalo je 39 držav.

V finalu je nocoj nastopil blok t.i velikih pet: Nemčija, Francija, Španija, Velika Britanija in Italija ter država gostiteljica Švedska. Nemčija in Velika Britanija, ki sta na izbor poslali svetovno znani zvezdi, zasedbo Cascada in Bonnie Tyler, sta pristali na repu lestvice. Britanci so si prislužili le 23 točk in s tem 19. mesto, Nemcem pa je šlo še slabše; zasedli so 21. mesto z 18 točkami.

V prvem predizboru so se v finale uvrstile Moldavija, Litva, Irska, Estonija, Belorusija, Danska, Rusija, Belgija, Ukrajina in Nizozemska, v drugem pa Madžarska, Azerbajdžan, Gruzija, Romunija, Norveška, Islandija, Armenija, Finska, Malta in Grčija.

Hannah v polfinalu zadnja

Med šestindvajsetimi državami  ni  bilo slovenske predstavnice Hannah s skladbo Straight into Love, prav tako se v finale ni uspelo prebiti ostalim predstavnikom nekdanje Jugoslavije – Hrvaški, Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini in Makedoniji. Hannah se je v prvem polfinalnem večeru z osmimi točkami uvrstila na zadnje, 16. mesto. Točke sta nam podelili le Hrvaška (pet) in Črna gora (tri).

Letošnji 58. Eurosong je po lanski zmagi Loreen gostila Švedska. Lani je v Bakuju Slovenijo predstavljala Eva Boto, ki pa se prav tako kot Hannah ni uvrstila v finale.

 

Prvih deset uvrščenih na letošnji Evroviziji:

1. mesto: Danska
2. mesto: Azerbajdžan
3. mesto: Ukrajina
4. mesto: Norveška
5. mesto: Rusija
6. mesto: Grčija
7. mesto: Italija
8. mesto: Malta
9. mesto: Nizozemska
10. mesto: Madžarska

Komentarjev 13
  • sprehajalec 10:40 19.maj 2013.

    >prav tako se v finale ni uspelo prebiti ostalim predstavnikom nekdanje Jugoslavije – Hrvaški, Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini in Makedoniji.<Balklan vedno bolj dobiva mesto, kamor je vedno spadal oziroma je vedno bil, to je rep Europe.

  • zic 10:24 19.maj 2013.

    ni recepta, pa da ga jebeš!!?? ali bomo pač sprejeli, da le sodelujemo v teh predtekmovanjih ali pa se poslovimo za vedno, toj to...

  • Opacity 09:58 19.maj 2013.

    www.uporabi.net