Slovenija
99 ogledov

Nog ali prsi v Sloveniji ne morete zavarovati

noge pete Žurnal24 main
Tudi v Sloveniji nenavadna zavarovanja; zavarovalnice zavar +ujejo celo nagrobne spomenike, zvonove, kenguruje, kamele in polže.

Nobena od večjih zavarovalnic v Sloveniji, ki so odgovorile na naša vprašanja, ne ponuja zavarovanja posameznih delov telesa, kar je po svetu stalna praksa. Pri Zavarovalnici Triglav so sicer dobili prošnje profesionalnih športnikov, ki so želeli zavarovati dele telesa – nogometaši svoje noge. Zdravniki in umetniki želijo zavarovati roke, v zadnjem času pa so zelo aktualni prsni vsadki, saj želijo zavarovanke zavarovati svoje oprsje, če operacija ne bi bila uspešna. A na zavarovalnici takih zavarovanj ne sklepajo, saj zavarujejo le splošno in ne poklicne delovne nesposobnosti zaradi nezgode.

Pri večini naših zavarovalnic tudi ne moreš zavarovati potovanja, če na primer na zimskih počitnicah ni dovolj snega za smučanje ali če je na morju slabo vreme. Prav tako pri večini ni mogoče zavarovati poroke, če bi bila na odprtem, tisti dan pa bi deževalo.

Ni jih, ker ni zanimanja

To možnost na primer ponujajo pri Adriaticu Slovenici, če poroka odpade zaradi dežja, snega, toče ali sodre, pojasnjuje Jana Blaškovič Šmajgl in dodaja, da bi prireditelju povrnili stroške nakupa hrane in pijače, postavitve raznih naprav na prireditvenem prostoru in nastopajočih na poroki.

Pri Zavarovalnici Maribor (ZM) pravijo, da lahko zavarovanci sklenejo katerokoli zavarovanje; pogoji, cena in drugo pa so odvisni od tega, kako in koliko sodelujejo z zavarovancem, ter še veliko drugih stvari. O konkretnih cenah za posamezna “nenavadna” zavarovanja zato ne morejo govoriti, dodaja Natalija Postružnik z ZM. Pri drugih večjih zavarovalnicah pravijo, da je povpraševanja po takih zavarovanjih malo in ga zato ne nameravajo vključiti v svojo ponudbo. So pa na primer na Zavarovalnici Triglav v zadnjih letih zavarovali več slušnih aparatov, precej zvonov in nagrobnih spomenikov. Zavarovanci so med drugim zavarovali pitone, legvane, lame, kamele in kenguruje, ki jih imajo kot hišne ljubljenčke, “med zavarovanimi živalmi pa so celo polži in žabe, ki jih ljudje gojijo za kulinarične užitke”, so povedali na 
Triglavu.

Zavarujete lahko zamudo

Pri potovanjih na primer Grawe zavarovalnica zavaruje izgubo prtljage, stroške zaradi zamude zavarovanca na letalo ali ladjo, stroške reševanja (tudi helikopterskega), nujen prevoz zaradi hude bolezni, stroške zdravljenja, pogreba ali prevoza posmrtnih ostankov in evakuacije zaradi neredov, Wiener Städtische pa predčasno vrnitev s potovanja domov zaradi bolezni bližnjih svojcev ali večje škode na zavarovančevem 
domu.

Shranite račun za nakit

Zavarovanje nakita, umetniških predmetov in športne opreme je v ponudbah večine zavarovalnic in je največkrat del zavarovanj stanovanjske opreme. “Ob odtujitvi nakita je treba priložiti račune in policijski zapisnik o vlomu,” o pogojih za povrnitev škode pravijo na Grawe zavarovalnici, pri Wiener Städtische pa, da se lahko nakit in umetniški predmeti kot del zavarovanja stanovanjske opreme zavarujejo do 15 tisoč evrov, vendar le v nepremičninah, v katerih se stalno prebiva.

Če je športna oprema shranjena v stanovanju ali hiši, je zavarovana v celoti, če pa je shranjena v kleti, shrambi v bloku ali garaži hiše, je zavarovana do deset odstotkov zavarovalne vsote stanovanjske opreme, opozarja Borut Jager iz Wiener Städtische: “To pomeni, da če je stanovanjska oprema zavarovana do 30 tisoč evrov, je športna oprema v pomožnih prostorih zavarovana do tri tisoč evrov.” Premija za stanovanjsko opremo se začne pri 30 evrih.

Drugače je pri Adriaticu Slovenici, kjer je kolo s stanovanjskim zavarovanjem zavarovano, če je v stanovanjskih prostorih, na podstrešju, v kleti, kolesarnici, lopi ali garaži.

Vse več zavarovanj zaradi raka, 
srčnega infarkta, kapi ...

Bolezni. Za hude bolezni ponujajo zavarovalnice samostojna in dodatna zavarovanja (ob življenjskem zavarovanju), in sicer večinoma za naslednje zdravstvene težave: srčni infarkt, obvodna operacija, možganska kap, rak, odpoved ledvic in presaditev organov.

“Povpraševanje po teh zavarovanjih je vedno večje. Večina ljudi živi pod nenehnim stresom in ta lahko hitreje povzroči bolezen,” pravi Vera Kocbek z Grawe zavarovalnice. Jana Blaškovič Šmajgl z Adriatica Slovenice dodaja, da se ljudje vse bolj zavedajo, kako pomembno je zdravje, zato so za najpogostejša rakava obolenja pri ženskah in moških tudi ponudili posebna zavarovanja.

Vsoto lahko izberete sami

Na višino premije poleg zavarovalne vsote vplivata starost in spol zavarovanca, pravijo pri Adriaticu Slovenici. Ženska, stara 30 let, pri Generaliju na mesec za dodatno zavarovanje kritičnih bolezni plačuje od 1,50 evra (za zavarovalno vsoto 2.500 evrov) do 16 evrov (za 30 tisoč evrov), in sicer 20 let; moški, star 40 let, pa od 4 (za 2.500 evrov) do 45 evrov (za 30 tisoč evrov). Zavarovalno vsoto lahko določi tudi zavarovanec, vendar največ 50 tisoč evrov, pojasnjuje Marjana Bastar z Generalija. Mateja Škulj z zavarovalnice Wiener Städtische dodaja: “Odločitev o zavarovalni vsoti je stvar posameznika, sega pa od tisoč do sto tisoč evrov.”

Bolezni določijo zavarovalnice

Večina zavarovalnic tudi ne omogoča, da si zavarovanci sami izberejo, katere bolezni so vključene v zavarovanje, ampak so te že vnaprej določene. Nekatere zavarovalnice imajo v dodatno zavarovanje vključene tudi paralizo, slepoto, zamenjavo srčnih zaklopk, operacijo aorte, multiplo sklerozo, možganski tumor, komo, odpoved jeter, kronično bolezen pljuč, izgubo okončin, poškodbo glave, opekline, izgubo glasu in gluhost, okužbo s HIV, izgubo samostojnosti, alzheimerjevo in parkinsonovo bolezen, encefalitis, hujše opekline in obolenje jeter.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.