Magazin > Film & Glasba & TV
29 ogledov

"Lynch me dela bolj normalno"

Chrysta Bell Dutch Rall
"Bi bilo čudno, če rečem, da me vpliv Davida Lyncha dela bolj normalno?" se sprašuje ameriška glasbenica in muza režiserja Davida Lyncha Chrysta Bell, ki bo s svojim ezoteričnim glasom ter Lynchevimi besedili in podobami v petek nastopila v Kinu Šiška.

Če ne bi bilo Davida Lyncha, kje bi bila Chrysta Bell?
Zdi se mi, da bi bile moje plošče veliko bolj avantgardne in ezoterične. Zaradi Davidovega prispevka sem dostopnejša. Bi bilo čudno, če rečem, da me vpliv Davida Lyncha dela bolj normalno?

Koliko je vplival na vas kot na človeka in kot na glasbenico?
Davida poznam več kot deset let. Vse, česar se loti, dela s sočutjem in jasnostjo, veliko od tega pa pripisuje prav transcedentalni meditaciji. Potem ko sem videla, kako funkcionira, sem dobila željo, da trabscedentalno meditacijo raziščem tudi sama, in postala je neverjetno koristen in neprecenljiv prispevek k mojemu življenju. Kot glasbenici pa mi je David pokazal, da je manj več, da čustva in čuti preglasijo vokalno znanje in popolne tone in da vokalne harmonije ne bodo vedno prispevale nečesa pozitivnega. Pesem mora dihati na svoje. Dobra pesem ne potrebuje nobenega sredstva za vzdrževanje življenja.

Poslušanje vaše glasbe je kot gledanje njegovih filmov. Kaj je vaša skrivnost?
Med improviziranjem glasbe za This Train sem v mislih pogosto videla lynchevske podobe. Davidove glasbene kompozicije v hipu pričarajo te slike, ker je njegov umetniški podpis v glasbi in filmu popolnoma edinstven. This Train je torej soundtrack filma, a filma v moji glavi.

Kaj je na albumu This Train njegov prispevek in kaj vaš?
David je na svoj skrivnosten način ustvaril vse skladbe, preden sem sploh prišla v studio. Napisal je vsa besedila – včasih na dan snemanja, včasih veliko prej. Moja naloga pa je bila ustvariti glasbo, ki bi se združila s skladbo in odražala želeno razpoloženje pesmi.

Katera skladba na albumu najbolj odraža vas in katera njega?
Na albumu so tri skladbe, za katere je David napisal tako glasbo kot besedilo, tako da bi rekla tiste tri. The Truth is, I Die in Bird of Flames prihajajo naravnost iz Davidove psihe, jaz pa imam to srečo, da jih lahko pojem. Pesem, ki je najbolj jaz, že samo ko odprem usta in pustim, da se iztrga iz mene, je Swing with me. Resnično rada pojem blues. Je terapevtski.

Kakšno je bilo sodelovanje? Po elektronski pošti, v živo?
O glasbi nikoli nisva komunicirala prek elektronske pošte. Ploščo sva začela delati, preden je kdo sploh resnično uporabljal e-pošto, kar je, ko pomislim, popolnoma noro.

Je Lynch energičen ali zahteven tako kot recimo lik, ki ga je igral v seriji Louie?
Najino delo se je odvijalo v studiu, z veliko kave ter odmorov za kosila in zgodbe, ki jih je pripovedoval David. David je namreč res velik pripovedovalec zgodb, poleg tega pa je vedno našel pravo zgodbo v pravem trenutku, Ko sem obtičala in začenjala postajati jezna nad sabo, je to pogosto razpršil z anekdoto. Lik, ki ga igra v šovu Louisa C. K., ima drugačen temperament, kot ga ima v resničnem življenju. Je izjemno potrpežljiv.

Delali ste tudi z režiserjem in glasbenikom Dutchem Rallom. Kaj je razlika med Chrysto Bell, ki dela z Lynchem, in Chrysto Bell, ki dela z Rallom?
Sem ista oseba, ki sprejema vplive in usmeritve dveh različnih ljudi. Črpata podobne aspekte mojega značaja, ker se ba zanimata za umetnost, ki o navdihujeta ženska moč in mističnost.

Ali morate biti za koncert primerno razpoloženi ali ste, ko nastopate, vedno primerno razpoloženi?
Obožujem nastopanje in sem ponavadi vedno pripravljena. Seveda pomaga, če nisi bolan, izčrpan ali pa ti pred dvema dnevoma ni umrl tvoj najboljši prijatelj, a sem nastopala že v vseh teh primerih. Za uro glasbe, ko ljudje pridejo, da bi ti prisluhnili in te videli, lahko premagaš vse. Svoje delo jemljem zelo resno in nikoli nisem odpovedala dogovorjenega nastopa.

Si med petjem prikličete kakšne podobe?
Preden grem na oder, si zavestno zadam, da bom doživela transcedentalno in globoko pomenljivo izmenjavo med menoj in občinstvom. Gre za zelo visok cilj, a edina oseba, ki me lahko omejuje, sem sama, zato ne vem, zakaj ne bi segala proti zvezdam.

Kaj bomo slišali na vašem nastopu v Sloveniji?
Glasbo z albuma This Train in vizualije, ki sta jih za nastope v živo ustvarila Dutch Rall in David, da bi občinstvo pritegnila še globlje v izkušnjo.

Ste kdaj slišali za Slovenijo?
Če sem poštena, o Sloveniji vem zelo malo, a se bo to kamlu spremenilo in se tega zelo veselim. Razsvetlite me!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.