Magazin > Film & Glasba & TV
134 ogledov

"Glavni cilj ni želja po dobičku"

Andrej Vodušek Infonet
Infonet Lea Oblaka je v novo radijsko postajo Radio S, ki bo vrtela izključno slovensko glasbo, vložil 25 tisoč evrov. Zaenkrat bo na voljo samo Ljubljani in okolici. Vrteli bodo tudi albume v celoti, glavno besedo pa naj bi imeli glasbeniki. Pogovarjali smo se s članom uprave Andrejem Voduškom.

Od kod ideja za radio, ki bo vrtel samo slovensko glasbo? Je to kaj povezano z Infonetovo založbo, ki ustvarja nove domače hite za rotacijo?
Ideja za tako radijsko postajo ni povezana z nobeno založbo. Že dolgo si namreč želimo, da bi slovenska glasbena produkcija postala še boljša in ustvarila več radijskih hitov. Tudi zato smo se odločili narediti tako radijsko postajo. Program na Radiu S bo mešanica starih hitov, ki bodo šli
nekje do srede 60 let in pa novih pesmi.

Zaenkrat bo na voljo v poslušanje samo Ljubljani z okolico. Kaj pa preostali del Slovenije - je v načrtu?
Naša želja je, da bi pokrili tudi preostalo Slovenijo. Vendar pa to ni v naših rokah, frekvence na javnih razpisih podeljuje Agencija za pošto in elektronske komunikacije (Apek). Zadnji tak razpis so naredili aprila 2009. Od tedaj niso podelili nobene frekvence več, čeprav jih je po Sloveniji na
voljo še točno 215.

Najpomembnejšo vlogo naj bi na Radiu S imeli prav glasbeniki, ki bodo baje lahko predstavljali celotne albume, ne samo single oziroma posamezne pesmi. Kdo bo izbiral, kdo se bo lahko predstavil in kdo ne - kateri glasbeniki bodo imeli prednost?
Radio S bo res predstavljal celotne albume. O tem, kateri glasbeniki se bodo predstavili bo odločal uredniški odbor (Tomaž Čop, Andrej Vodušek, Andraž Rus, op. p.). Vendar menimo, da bomo lahko predstavili večino novih projektov, saj bodo predstavitve lahko na sporedu vsak dan, kar pomeni 30 predstavitev na mesec. Poleg tega v prihodnosti načrtujemo tematske oddaje, namenjene posameznim glasbenim zvrstem, v katerih se bodo predstavljale posamezne pesmi.

Verjamete v uspeh tovrstne radijske postaje? Bo šlo za nekakšen pop odgovor
na Radio Veseljak?
Naš glavni cilj pri odločitvi za tako radijsko postajo ni želja po dobičku. Pri Radiu S bomo vse prihodke namenili programu. Več kot bo prihodkov, več bo programskih vsebin. Po naših raziskavah je v Sloveniji 15 odstotkov poslušalcev, ki bi radi poslušali postajo s slovensko pop glasbo. Seveda ne pričakujemo tako velikega odstotka, trudili pa se bomo da bo čim večji.

Kolikšen je bil v ložek v to novo radijsko postajo?
Trenutni vložek je 25 tisoč evrov, pri čemer smo do tega trenutka vlagali predvsem v tehnično opremo. Upoštevati je potrebno, da bo v postajo vključeno tudi znanje zaposlenih, v katerega smo v preteklih letih veliko vlagali tudi z izobraževanjem v tujini. Zato je celotni vložek težko ovrednotiti.

Boste podpirali tudi igranje v živo v slogu Izštekanih na Valu 202?
Razmišljali smo tudi o podobnih idejah, sicer ne toliko o akustičnih izvedbah, vendar o nastopih v živo. Vsekakor je to projekt za naslednje leto, ker pa tak program precej stane, ga bomo verjetno izvedli v koprodukciji z Radiem 1.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.