Svet
15 ogledov

Protestniki: "Ne boste nas prevarali"

protest hrvaška EPA
Več tisoč profesorjev, učiteljev in medicinskih sester z različnih koncev Hrvaške je danes v Zagrebu protestiralo proti vladni varčevalni politiki in odpovedi temeljne kolektivne pogodbe za javni sektor.

Gre za prvi množični protest pred sedežem hrvaške vlade, potem ko je vladajoča levosredinska koalicija umaknila prepoved protestiranja na Markovem trgu, ki jo je uveljavila prejšnja vlada. Protest na Markovem trgu je potekal pod budnim očesom pripadnikov posebnih policijskih enot, ki so z varnostnimi ograjami omejili pristop protestnikov do poslopij.

Protestniki so nosili različna gesla, kot so "Izdali ste nas", "Ne boste nas prevarali" ali "Kriza je le izgovor za rušenje socialne države". Med drugim so nosili tudi karikature finančnega ministra Slavka Linića, ki vleče niti marionete ministra znanosti, izobraževanja in športa Željka Jovanovića, medtem ko vse nezainteresirano spremlja premier Zoran Milanović.

Spomnili so tudi na obljube članov vlade, da pravic javnih uslužbencev ne bodo zmanjševali ter da bodo učitelji prvi, ki bodo dobili višje plače, ko bo to dopuščala državna blagajna.

Ne bodo se odpovedali božičnicam in regresu

Predsednik Matice hrvaških sindikatov Vilim Ribić je danes pojasnil, da protestirajo proti ukinitvi socialne države ter gospodarski politiki vlade, ki zapira delovna mesta in znižuje ceno dela. Kot je poudaril, so vladni varčevalni ukrepi napačni, najbolj pa so prizadeli izobraževanje in zdravstvo.

Ribić je med drugim dejal, da je vladajoča SDP izdala temeljna načela socialdemokracije, kot sta socialna demokracija in socialna pravičnost. Obtožil je vlado, da izsiljuje sindikate in poskuša razbiti njihovo enotnost.

Matica hrvaških sindikatov, ki je ena izmed petih največjih sindikalnih organizacij na Hrvaškem, je napovedala proteste, ko se je vlada odpovedala temeljni kolektivni pogodbi za javni sektor zaradi neuspešnih pogajanj o spremembah pogodbe. Del sindikatov, ki so bili danes tudi na ulicah, je zavrnil vladin predlog, da bi se letos in v prihodnjem letu odpovedali božičnicam in regresu za počitnice.

Potem ko je vlada zahtevala pogovore o novi temeljni kolektivni pogodbi za javni sektor, je Ribić napovedal, da bodo letošnje šolsko leto obeležili protesti učiteljev. Tudi danes je omenil možnost stavke v šolah med razpravo o državnem proračunu za prihodnje leto.

Hrvaški premier Milanović je na današnji redni vladni seji, ki je potekala pred prihodom protestnikov na Markov trg, sindikatom sporočil, da "velike besede in kričanje" ne bodo države popeljale iz krize. Znova je pozval sindikate, naj se sprijaznijo z dejstvom, da je stanje v državi resno, in naj sprejmejo svoj del odgovornosti.

Komentarjev 1
  • albert 19:52 11.oktober 2012.

    Pri nas so ovce v obori.