Svet
24 ogledov

Francoski diplomati na Hrvaškem ne plačujejo kazni

parkomat, parkiranje, parkirišče Jošt Smolej
Tuji diplomati pogosto "pozabijo" plačati parkirnino v Zagrebu. Slovenskih diplomatov ne omenjajo.

Raziskava mestnega podjetja Zagrebparking in časnika Večernji list je pokazala, da so rekorderji v neplačanih kaznih francoski diplomati, ki so med raziskavo zabrali 99 neplačanih kazni, sledijo njihovi kolegi iz Nemčije z 32, Slovaške s 30 in Turčije z 29 kazni.

Na "črnem seznamu" so tudi diplomati iz Italije z 23 neplačanimi kazni, Švedske z 20 in BiH s 15 neplačanimi prekrški za parkiranje. Med diplomati, ki redno plačajo parkirnino, so predstavniki Egipta, Izraela, Velike Britanije, Irana, Srbije, Madžarske, Romunije, Nizozemske in Južne Koreje, je pokazala raziskava.

Med izvajanjem raziskave so vsak dan odkrili 45 neplačanih parkirnin za diplomatska vozila, ki so bila praviloma parkirana v prvi coni, se pravi v strogem središču Zagreba. "Na ta način je diplomatski zbor na Hrvaškem samo v dveh tednih oškodoval Zagrebparking za več kot 20.000 kun (2670 evrov)", poroča Večernji list.

Dodaja, da dunajska konvencija, ki ureja pooblastila diplomatov v tujih državah, sicer določa, da diplomate ni mogoče kaznovati zaradi prometnih prekrškov. Je pa vljudno, da se v državi gostiteljici spoštujejo lokalni zakoni.

Francozi se bodo odzvali

Na slovenskem veleposlaništvu so povedali, da niso seznanjeni, da bi imeli kakšno neplačano kazen za parkiranje.

Francozi, rekorderji pri neplačanih parkirninah, so pojasnili, da se bodo odzvali, ko bodo dobili tudi uradno obvestilo od Zagrebparkinga. Medtem so se na grdo statistiko odzvali iz veleposlaništva Turčije, navaja časnik. Ostali diplomati izide raziskave niso komentirali, sicer pa so v Zagrebparkingu ugotovili, da se je "nenadoma začelo plačevanje parkiranja" za diplomatska vozila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.